RU  UA

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 червня

Всі новини

​НБУ знизив облікову ставку до 13%

Правління Національного банку України ухвалило рішення знизити облікову ставку на 0,5 відсоткових пункта – з 13,5% до 13% із 14 червня 2024 року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«Ураховуючи все ще стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань та баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки, Національний банк продовжує цикл пом’якшення процентної політики, щоб підтримати відновлення економіки», - йдеться у повідомленні на сайті регулятора.

Зокрема в Нацбанку зазначають, що інфляція в травні лише незначно зросла – до 3,3% у річному вимірі, що є нижче очікувань НБУ.

«Відхилення від прогнозу передусім зумовлено стрімким здешевленням сирих продуктів харчування завдяки сприятливим погодним умовам, ефектам високих минулорічних врожаїв і переорієнтації окремих виробників на внутрішній ринок», - повідомили в Нацбанку.

Проте базова інфляція становила 4,4%, залишаючись у межах цільового коридору вже більш ніж пів року. Подальше зростання витрат бізнесу, у тому числі на оплату праці та електроенергію, стимулювало підвищення цін.

НБУ очікує помірного пришвидшення інфляції в наступні місяці та її вихід за межі цільового діапазону до кінця року.

«Така цінова динаміка визначатиметься передусім збереженням тиску на витрати бізнесу в умовах війни, вірогідно, дещо нижчими врожаями після минулорічних рекордів, перенесенням на ціни зростання заробітних плат відносно високими темпами, а також підвищенням тарифів на електроенергію. Водночас, як і раніше, виважена монетарна політика НБУ та мораторій на підвищення більшості житлово-комунальних тарифів обмежуватимуть зростання цін», - зазначають в регуляторі.

Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку країни НБУ називає повномасштабну російську агресію, яка триває вже третій рік та завдає Україні значних економічних втрат і надалі підживлює ціновий тиск.

Серед інших ризиків НБУ виділяє такі:

    - виникнення додаткових бюджетних потреб для підтримання обороноздатності чи покриття значних квазіфіскальних дефіцитів, зокрема в енергетичній сфері;

    - подальші ураження інфраструктури, передусім енергетичної та портової, що обмежуватиме економічну активність і тиснутиме на ціни з боку пропозиції;

    - продовження часткового блокування кордонів деякими країнами ЄС для вантажних перевезень, що стримуватиме експорт та здорожчуватиме імпорт;

    - поглиблення негативних міграційних тенденцій.

Крім того, як зазначають в регуляторі, потенційне підвищення непрямих податків і акцизів для фінансування бюджетних потреб може мати додатковий внесок до показника інфляції цього року. Водночас воно підтримає обороноздатність країни та стійкість публічних фінансів.

На зменшення інфляційного тиску та пожвавлення економіки також може вплинути подальше розширення експортних можливостей, пришвидшення євроінтеграційних процесів, реалізація масштабної програми відновлення України, передача Україні коштів від знерухомлених російських активів.

Згідно повідомлення НБУ, фундаментальний ціновий тиск внаслідок війни зберігатиметься, очікується пришвидшення інфляції в другому півріччі. Ураховуючи це, НБУ буде фокусуватися на збереження помірної інфляції цього року і повернення її до цільового діапазону 5% ± 1 в. п. в наступні роки.