RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Президент підтримав невеликих сільгоспвиробників і скасував "соєві правки"

У четвер, 30 серпня, президент України Петро Порошенко підписав законопроект №7403-д, яким скасовується норма про невідшкодування ПДВ при експорті сої та рапсу для виробників, які самостійно поставляють ці культури за кордон.

Про це повідомляє прес-служба Всеукраїнської аграрної раді.

"Висловлюємо подяку Президенту за те, що він став на бік аграрного співтовариства і підписав цей закон. Таким чином, він зламав олігархічні домовленості, тим самим захистивши інтереси невеликих сільгоспвиробників", - зазначив голова ВАР Андрій Дикун.

Як наголошується, в разі непідписання цього закону, з 1 вересня вступила б в силу норма про скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних.

"Вона завдала б нищівного удару по всім аграріям, які вирощували сою в 2018 році, оскільки це спричинило б зменшення їхнього прибутку від реалізації на 16,7%, а також дозволило олігархічним структурам і транснаціональним компаніям (власникам переробних потужностей) збагатитися за їх рахунок. Також результатом вступу в силу даної норми стало б стрімке зростання тіньового ринку. Відсутність відшкодування ПДВ стимулювало б закупівлю сої та рапсу за "чорний нал" за ціною без ПДВ з подальшим експортом, без відшкодування і без повернення валютної виручки в країну", - йдеться в заяві прес-служби.

Крім того, в ВАР вважають, що скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних культур є грубим порушенням зобов'язань, які Україна взяла на себе при вступі до СОТ і підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла законопроект №7403-д за основу і в цілому 22 травня. За ухвалення відповідного рішення проголосували 249 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів. Однак повернення відшкодування ПДВ тільки для експортерів, передбачене нормами законопроекту №7403-д, є лише частковим вирішенням "олійного питання", оскільки дрібні фермери не зможуть формувати великі партії сої для експорту.

Депутати розглядали також законопроект №7403-2, на прийнятті якого наполягали аграрії. Їм пропонувалося скасувати дискримінаційні поправки і повернути відшкодування експортного ПДВ для всіх виробників олійних. Його підтримали 15 обласних рад, міжнародних організацій, провідні експерти галузі. Але врешті-решт за його прийняття проголосували тільки 110 депутатів.

Раніше, щоб домогтися про включення законопроекту №7403-2 до порядку денного парламенту, аграрії були змушені тричі перекривати головні автомагістралі країни, влаштовувати акції протесту під профільним податковим комітетом Ради і будівлею парламенту.