RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

У Раді розглянуть поправку, яка дозволить зберегти доходи держбюджету від тютюнового акцизу - ЗМІ

Згідно з офіційним планом роботи парламенту 5 питанням 17 грудня Верховна Рада планує розглянути законопроєкт №4065 з поправками в другому читанні.

Про це пише ТСН.

Поправка №175 законопроєкту в тому числі передбачає пом'якшення зростання акцизу на тютюнові вироби для оснащення електричного нагрівання (ТВЕНи) з раніше запланованих 320% від 1 січня 2021 до 200% з подальшим щорічним підвищенням акцизу на 30% (до 2025).

Всі основні бізнес-асоціації України, зокрема Європейська Бізнес Асоціація, Американська торгова палата, Спілка підприємців України, Рада підприємців при Кабінеті міністрів України, Федерація роботодавців України виступили за ухвалення цієї норми.

Різке підвищення акцизу на ТВЕНи могло спровокувати подальше падіння доходів держбюджету від тютюнового акцизу. Протягом 2019 недовиконання запланованих доходів держбюджету від тютюнового акцизу склало рекордні 14 млрд грн. За перші 9 місяців 2020, за даними Асоціації "Укртютюн", обсяг недовиконання плану щодо тютюнового акцизу склав 9,7 млрд грн.

Пом'якшений варіант підвищення акцизу виробники називають болючим для них, але допустимим варіантом.

"Хоча цей варіант для нас теж хворобливий, але він все ж краще, ніж разове підвищення на 320%. Ми згодні взяти на себе частину податку і втратити прибуток, щоб не перекладати цей тягар на споживача, збільшуючи вартість продукту. Ми, як компанія, можемо гарантувати, що на відміну від підвищення в 4,2 рази бюджет в 2021 отримає заплановані 4,8 млрд грн від тютюну для нагрівання", - заявив генеральний директор "Філіп Морріс Україна" Костас Салварас.

За словами гендиректора "Філіп Морріс Україна", пом'якшений варіант підвищення акцизу дозволить компанії уникнути скорочення інвестицій у виробничі потужності в Україні.

"Наша фабрика в Харківській області розрахована на виробництво 40 млрд сигарет на рік. Сьогодні вона працює на половину своєї потужності — 20 млрд сигарет, 12 млрд з яких реалізуються в Україні, решта йде на експорт. Але ринок сигарет постійно скорочується, а отже ми повинні думати про додаткові інвестиції в виробництво тютюну, що нагрівається. Це могло б перетворити нашу фабрику в експортний центр для всієї Східної Європи", - ділиться планами компанії Костас Салварас.

Раніше пом'якшення зростання акцизу на ТВЕНи підтримали і в Міністерстві економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства.