RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Для збалансованого бюджету потрібна податкова реформа - експерти

Дефіцит бюджету на 2021 на рівні 236-240 млрд грн вимагає збільшення податкових надходжень, а не маніпуляцій з доходами держкомпаній, і допомогти може скорочення ставок і реформа адміністрування податків.

Про це пише delo.ua.

Структура доходів прийнятого держбюджету свідчить про недостатні стимули для економічного зростання.

"Складнощі з адмініструванням податків та їх ставки не сприяють розвитку підприємництва, - стверджує Олександр Кучеренко, голова громадської організації "Рада інституційних реформ". - При цьому тривають спроби поповнити бюджет за рахунок мит на імпорт і акцизів. Інші країни роблять більший акцент на податках на прибуток фізосіб і податки на виробництво товарів і послуг".

На думку Миколи Катеринчука, екс-нардепа і лідера Європейської партії України, податкове законодавство вимагає негайного реформування не тільки в питанні ставок податків, а й частини їх адміністрування.

"У нас завищені ставки і це призводить до великої частини тінізації економіки. Тому фіскалізація і детінізація не може йти в напрямку посилення контролю над суб'єктами господарювання. У нас падіння виробництва і ВВП, а це найкращий момент максимально знизити податки. Тим більше, у нас достатньо стабільна ситуація в аграрному секторі, у нас є IT, у нас є, хай не дуже хороше, але машинобудування. І тут має прийти на допомогу розумна фіскальна політика - те, що має бути зроблено в законі про "інвестиційні няні" потрібно підкріпити правильними речами з оподаткуванням", - вважає він.

Мова йде не тільки про ставки і адміністрування, а про зміну податкової політики в цілому.

"Податкові органи мають бути максимально централізованими за принципом Великобританії або Латвії. Бути помічником підприємця в сплаті податків і не "нависати", - вважає Олександр Кучеренко. - Те ж стосується податкових пільг, вони мають допомагати будувати розвинену економіку, в якій домінують сировинні компанії, а виробники товарів і послуг з високою доданою вартістю".

Бізнес повинен відчувати доброзичливе ставлення з боку держави, щоб бачити майбутнє в Україні і продовжувати працювати. Інакше працьовиті й заповзятливі громадяни будуть залишати країну, резюмує автор матеріалу.

Зазначимо, що український уряд перед Новим роком планує залучити 350 млн дол на покриття дефіциту бюджету.