RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Не ім'я кандидата, а наявність у нього стратегії розвитку ДПС має бути визначальним фактором - Андрій Гмирін

Доцент Університету ДФС України, кандидат юридичних наук Андрій Гмирін прокоментував хід конкурсу на посаду голови Державної податкової служби.

Цьому передували заяви керівника ДПС Євгенія Олейнікова, він звітував про роботу податкового органу, підкреслюючи його відкритість, прозорість, зростання податкових надходжень.

"Ми дякуємо бізнесу за те, що він повірив нам. Результатом співпраці стало створення умов, при яких був зменшений обсяг тіньових операцій економіки. Відповідно легальний бізнес отримав можливість розширювати свої операції і платити з них податки", - цитує експерт заяву Олейнікова під час виступу на форумі "Україна 30. Малий і середній бізнес та держава".

Андрій Гмирін звертає увагу на невідповідність заяв чиновника положенню справ. Зокрема, опитування "Індекс настроїв малого бізнесу в 2020", який оприлюднила Європейська Бізнес Асоціація, свідчить, що "настрій" бізнесу погіршився - індекс знизився з 3,07 до 2,38 балів з 5 за рік і є найгіршим за останні 3 роки. А в топ-3 причин, що перешкоджають розвитку бізнесу, учасники опитування включили податкове навантаження і тиск фіскальних органів.

Згідно з дослідженнями Американської торгової палати 54% українців вважають податкові та митні органи найбільш корумпованими, пише експерт. Він каже, що про низький рівень довіри до фіскальних органів свідчать результати опитування TNS на замовлення Проектного бюро Національної ради реформ. Лише 17% громадян довіряють працівникам ДПС. Андрій Гмирін наводить результати дослідження Світового банку і МВФ в звіті Price Waterhouse Coopers "Paying Taxes 2020". Згідно з ним, Україна знаходиться на 65 місці серед 190 країн світу за зручністю сплати податків. Час, що витрачається на підготовку і подачу податкової звітності, в Україні складає 327, 5 год на рік, в Гонконзі - 22,5 години на рік, в Естонії - 50 годин, в США - 175.

"Чи дивує когось, що при такій ситуації бізнес переходить в тінь? Близько половини суб'єктів вітчизняної економіки - за експертними підрахунками 45-50%, за офіційною статистикою уряду до 30% - працює в тіні. Про яку довіру до податкових органів та ефективність реформування податкової системи говорить пан Олейніков?!" - запитує він.

Андрій Гмирін нагадує, що тривалий час досліджував особливості податкової системи та розробив власну програму комплексної реформи "Від нестабільності до гармонії". Він упевнений: податкова система може стати двигуном або гальмами розвитку економіки держави. А стан економіки свідчить про здатність країни протистояти зовнішнім і внутрішнім загрозам, таким як, наприклад, пандемія, військова агресія, і т.п.

"І якщо індекси настроїв інвесторів і бізнесу падають, бажання розвиватися і вкладати кошти в економіку України знижується саме через недовіру до податкових і фіскальних органів, то до призначень на керівні посади цих органів треба підходити дуже відповідально!.. Сподіваюся, що під час конкурсу на посаду голови ДПС ці фактори будуть враховані. І вибір робитиметься не серед персоналій, а серед пропонованих ними стратегій. Змін вимагає вся система - від структури податкових органів до податкової політики і темпів діджіталізаціі функцій. Тому не ім'я кандидата, а наявність у нього стратегії розвитку ДПС має бути визначальним фактором!" - вказує Андрій Гмирін.