RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

ДПС маніпулює з цифрами - Андрій Гмирін

Податкова служба пропонує суспільству "Таврію" і запевняє, що це "Мерседес". Так оцінює звіт керівництва ДПС доцент Університету державної фіскальної служби України, кандидат юридичних наук Андрій Гмирін.

На його думку, замість пафосу фіскальним органам слід зосередитися на реальних реформах податкової системи.

У ДПС заявляють, що їх служба будує роботу з платниками податків на засадах справедливості, прозорості та зручності. А серед заслуг називає зростання з початку 2021, в порівнянні з роком минулим, надходжень до держбюджету, зокрема, за рахунок ПДВ. Андрій Гмирін підкреслює, що 2020 був провальним з точки зору економічних показників і не релевантний для порівнянь.

У квітні 2020 ВРУ затвердила коригування планових показників бюджету. План доходів зменшили на 119,7 млрд грн або на 11% і встановили на рівні 975,8 млрд грн. За підсумками 2020 дефіцит держбюджету в порівнянні з 2019 зріс в 2,7 рази і став найбільшим за 10 років (5,3%).

У доопрацьованому варіанті бюджету-2021 показник дефіциту зменшили до 5,5% від ВВП - за рахунок урізання видаткової частини і коригування доходів. Однак, переконаний Андрій Гмирін, оновлені цифри не мають підстав: "Перед податківцями стоїть завдання - збирати більше! Ось вони намагаються це робити. Але чи за рахунок "розвитку сучасної моделі взаємодії з платниками податків"? Про це логічніше запитати платників податків", - пише він.

Він нагадує, що за даними Європейської Бізнес Асоціації, індекс настроїв у підприємницькому середовищі України в 2020 знизився з 3,07 до 2,38 балів з 5, що є найгіршим показником за 3 роки. У трійці причин, які заважають бізнесу розвиватися, учасники опитування вказали "обтяжуючі податки і репресивний тиск фіскальних органів".

Андрій Гмирін наводить інші показники "ефективності" роботи податкових органів, звертаючись до рейтингу "Doing Business" Всесвітнього банку, який оцінює умови ведення бізнесу. Україна тут займає 65 місце серед 190 країн. Україна продемонструвала зростання по "Одержанню дозволів на будівництво" (з 30 на 20 місце), "Підключення до електромереж" (з 135 на 128 місце) і "Захист міноритарних інвесторів" (з 72 на 45). У той же час в категорії "Оподаткування" країна скотилася з 54-го на 65 місце. На практиці "зручність і прозорість" роботи ДПС означають, що вітчизняний підприємець витрачає більше 327 годин на рік на підготовку і подачу податкової звітності. Зате в Грузії - це 216 годин, в США - 175 годин, Естонії - 50, а в Бахрейні - 22,5.

Ще один показник - вартість податкового адміністрування. В 2019 на збір кожних 100 дол податків України витрачала 1,08 дол бюджетних коштів. У Польщі ціна становить 0,65 дол, в Індії - 0,58 дол, а в США - 32 цента. У 2020 вартість збору податків в Україні майже не змінилася.

"Згоден з колегами-експертами, які вважають, що потрібно міняти саму філософію податкової системи - з репресивної на стимулюючу. Це передбачає комплекс змін, які прописані в моїй програмі податкових трансформацій "Від нестабільності в гармонії". Це - реструктуризація податкових органів, централізація їх функцій, широка лібералізація системи оподаткування, введення амністії капіталів і податку на виведений капітал, автоматизація адміністрування податків, скорочення кількості податкових перевірок", - робить висновок Андрій Гмирін.