RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Новий податок на обмінники не такий страшний? Нардеп розвіяв головні міфи

У Податковому комітеті Верховної Ради розвіяли ключові міфи про "новий податок" для обмінних пунктів зареєстрованого законопроєкту №7655.

Про це розповів голова профільного комітету, автор такої ініціативи Данило Гетманцев.

За його словами, у законопроєкті "про зміни до Податкового кодексу про сплату авансових внесків з податку на прибуток за торгівлю готівковою валютою" мова йде не про введення нових податків, а про іншу модель обчислення.

"Насправді жоден новий податок не вводиться. Змінюється лише механізм обчислення та сплати всім знайомого податку на прибуток. Розрахунок цього податку для фінустанов буде прив'язаний до кількості пунктів обміну", - наголосив Гетманцев.

Законопроєкт передбачає щомісячну сплату податку авансом у фіксованому розмірі. За підсумком звітного періоду - суму буде зараховано до сплати податку на прибуток за увесь рік.

Другий міф полягає у твердженні про те, що нібито документ підвищить податки для обмінників. Тоді як він покликаний боротися із ухилянням від оподаткування. Оскільки бюджетні надходження від готівкового валютно-обмінного ринку низькі - це говорить про високі ризики зловживань. Лише за підсумками минулого року було сплачено 7 мільйонів гривень податку на прибуток з галузі.

"Тому законопроект має на меті створити прозорі правила гри для всіх обмінників. Обмін валют далекий від благодійності, і ніхто не відкриває пункт обміну, не розраховуючи витягти з нього певний рівень прибутку, до якого і буде прив'язаний фіксований авансовий внесок", - зазначив голова податкового комітету.

Третій міф - очікування, що це зажене всі обмінники у "тінь". Насправді ж - зміна умов оподаткування не скасує діяльність Нацбанку як регулятора та правоохоронних органів, які борються із чорним ринком готівкової валюти.

Раніше ми повідомляли, що Національний банк презентував Офісу президента реформу, що стосується роботи пунктів обміну валют, описавши її суть.