RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Повний хаос: як навчаються в умовах війни школярі Києва та області

Минув майже місяць з початку нового навчального року в Україні в умовах повномасштабної війни. Однак освітня інфраструктура досі не готова до українських реалій, а дозвіл Міносвіти про самостійний вибір форми навчання школами вносить дезорганізацію.

Про ситуацію з навчанням у Києві та Київській області з'ясовував "Апостроф".

Як відомо, адміністрації шкіл можуть самостійно визначати форму навчання, наприклад, онлайн для тих школярів, хто виїхав з країни чи чиї батьки побоюються водити дітей до шкіл, й офлайн для відносно безпечних областей України.

Читайте також: У Києві змінили правила відвідування дитсадків: який документ уже не потрібен

Водночас така система призводить до дезорганізації. Зокрема, у школах, де батьки проголосували за офлайн-навчання, дітям все одно доводиться час від часу займатися в Zoom.

"Система така – тиждень моя дитина навчається у звичайному режимі, відвідуючи школу, а тиждень у них уроки проходять у Zoom. Ми обирали очну форму навчання, але річ у тому, що якщо всіх охочих вчитися очно пустити до школи, то у разі повітряної тривоги місць у бомбосховищі не вистачить. Тому директорка сказала, що виходитимемо із ситуації таким чином: тиждень один клас навчається очно, тиждень інший клас – паралель. Не найкращий варіант, але що робити", - розповіла "Апострофу" мешканка Київської області Тетяна.

У зв'язку з нестачею місць у шкільних укриттях школярі мусять ділитися змінами: одні навчаються у школі, інші - у Zoom чи на інших онлайн-ресурсах.

"Наприклад, укриття вміщує 200 учнів, а в школі зареєстровано одну тисячу учнів. Бажання вчитися очно виявило 700 учнів, а укриття лише для 200. Зрозуміло, що буде або кілька змін, або змішаний тип навчання", - пояснила співголова громадської організації "Батьки SOS" Олена Парфьонова.

Утім, варто зауважити, що така ситуація залежить не винятково від неготовності освітньої інфраструктури до війни. Ще одна причина: школи здають в оренду підвальні приміщення для спортивних клубів чи чогось подібного.

"Багато шкіл здають підвальні приміщення під спортклуби. Вони не розірвали напередодні навчального року договори оренди. Виходить, що в школі діти не поміщаються в одне укриття і мають навчатися в кілька змін, і в цій самій школі в підвалі працює спортклуб", - сказала мама столичного п'ятикласника Маріанна.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Хочу йду до школи, а хочу ні: як діти навчаються під час війни