RU  UA

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

Всі новини

Хмарочос замість садиби: як історичний будинок в центрі Києва став "зайвим"

У Києві посеред Хрещатика може з'явитися хмарочос висотою 160 метрів. Права на історичну будівлю отримав забудовник.

Детальніше про це повідомляється в матеріалі "Апострофа".

З 1989 року садибу швейцарського підданого Бонадурера, побудовану в 1878 році, визнали непридатною для проживання, а його жителів виселили. У 2006 році місцеві жителі приватизували квартири і продали їх компанії "Грааль", яка і отримала правда на будинок.

За словами експерта з містобудування Георгія Могильного, їм не мають права відмовити в землі, якщо цей об'єкт в їх власності.

"Але знесення і будівництво чогось конкретного повинно бути прописані в договорі. Заборони немає. Більш того - в типовому договорі, що укладається в Київраді, прямо написано, що можна будувати. Землю під забудову не давали, дали під експлуатацію. Але в договорі написали: треба будувати - будуйте", - заявив він "Апострофу".

Представники фірми ТОВ "Грааль" на зв'язок з "Апострофом" не вийшли.

"У нашому чинному генплані прописана заборона на будівництво вище 27 метрів в центральній планувальній зоні. Все, що будувалося вище - порушення законодавства. Звичайно, безкоштовно порушувати заборони ніхто не дасть. Все вирішується через хабарі: через Мінкульт, КМДА", - говорить Георгій.

За словами адвоката, активіста і голови громадської організації "Кияни об'єднуємось" Олександра Дядюка, Грааль буде посилатися на те, що в 2003 році вони уклали договір про інвестування в реконструкцію Європейської площі.

"За часів Омельченка полягали такі хитрі договору про інвестиції. Наочний приклад - реконструкція Поштової площі. Тобто місто бере на себе обов'язки за бюджетні кошти зробити повністю реконструкцію Поштової площі, і одночасно підготувати будівельний майданчик для інвестора. А інвестор так званий заходить на готовий майданчик , підготовлену за бюджетні кошти, і будує об'єкт виключно собі. тобто він не реконструює естакаду, що не облаштовує територію ".

Адвокат додав, що згідно з інвестиційним договором, копія якого є у нього, передбачається реконструкція Європейської площі.

"Але жодної згадки про те, що на Європейській площі буде щось реконструюватися, немає. Європейська площа реконструюється за бюджетні кошти, а інвестор на халяву отримає поруч кілька земельних ділянок і право знести будівлю на Грушевського, щоб побудувати на його місці нові об'єкти . Такі псевдо-інвестиційні договори укладалися ще за часів Омельченка, а потім за часів Черновецького. у нас завжди був правовий хаос ", - зазначив голова ГО" Кияни, об'єднуємось ".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в центрі Києва демонтують триповерхова історичну будівлю 19-го століття - будинок Марії Станіславської, який знаходиться на вулиці Володимирській, 93. Його прозвали "будинком з мухами" через унікального декору.