RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Як сучасно облаштувати Київ: журналісти на прикладах показали, що робити з покинутими територіями столиці

Сьогодні при створенні архітектурних об'єктів не працює односторонній підхід - щоб створити "правильний" житловий квартал, потрібно враховувати зовнішній вигляд будівель, перспективи розвитку соціальної та культурно-освітньої інфраструктури - будівництво шкіл, спортивних об'єктів, парковок, доступність паркових зелених зон. При створенні офісних будівель і ТРЦ доводиться звертати увагу на цілісність архітектурного ансамблю, збереження історичних будівель, доступність, соціальний функціонал. При облаштуванні узбережжя водойми потрібна впорядкована рекреаційна інфраструктура: пішохідні та велосипедні доріжки, лавочки, майданчики для дітей, заняття спортом і максимальне збереження зелених насаджень.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Якщо подивитися на оцінки експертів, то багато хто, кажучи про житлову забудову в Києві, в якості прикладу успішної реалізації називає проекти девелопера KAN - "Комфорт таун", "Файна таун", "Республіка" та інші ЖК, побудовані за концепцією "місто в місті". Житлові комплекси KAN виділяються незвичайним зовнішнім виглядом, "принципом нульового кілометра" (магазини, медзаклади, освітні і спортивні заклади, місця для відпочинку, зелені насадження - знаходяться в пішій доступності), інноваційністю будинків.

Якщо говорити про критику архітектурних комплексів, то "лідирують" тут бізнес-рішення - городянам не подобається зовнішній вигляд БЦ або ТРЦ. Вдалим винятком прийнято вважати Ocean Plaza. Комплекс вписався на місце, де був ринок і ряд старих будівель, які псували вигляд площі. Сучасний зовнішній вигляд, продуманий інтер'єр, різноманітність локацій і сервісів зробили Ocean Plaza одним з найпопулярніших комплексів в Україні.

Окремо серед об'єктів столичного будівництва автори згадують про проекти з облаштування прибережних територій, адже питання забудови берегів Дніпра та озер виникають все частіше. Найважливіше питання - пошук балансу, який дозволить зберегти екосистему територій і забезпечити їх використання в якості рекреаційних зон. Як приклад - Оболонська набережна і парк Наталка стали популярним місцем відпочинку жителів столиці.

Зі столичними озерами справи йдуть по-іншому - деякі з них впорядковані, на кшталт озера Біле на Оболоні. Інші - забруднені і заболочені, як Озеро Вирлиця поруч з сміттєспалювальним підприємством "Енергія", "Кіевбрухтом", заводом "Радіоприлад".

На сьогоднішній день існує кілька точок зору щодо долі подібних водойм. Одна з них - законсервувати ситуацію, залишивши водойму в природному стані. На прикладі Вирлиці прихильники цього підходу пропонують створити заказник - це збереже насадження і флору, але виключить можливість благоустрою озера і використання його городянами.

Прихильники іншої точки зору пропонують уникнути подібного однобічного підходу - очистити озеро і прибережну зону і створити інфраструктуру для повноцінного відпочинку городян. Такий проект - з благоустрою озера і будівництва там спортивних і дитячих майданчиків, ТРЦ, зі збереженням куточків живої природи - вже існує.

При цьому він враховує зміцнення берегової лінії озера Вирлиці, оскільки є ризик підтоплення станції метро. На станцію "Вирлиця" регулярно просочується вода з озера, і це може загрожувати виходом станції з ладу.

"У суспільстві ще багато людей, що мислять чорно-білими категоріями. Вони противляться будь-яким змінам, і для них збереження умовного статус-кво важливіше, ніж користь для людей. По суті, у випадку з Вирлицею, це саме той односторонній підхід, який сьогодні малоприйнятний в умовах інтенсивного розвитку міста", - пишуть автори матеріалу.