RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Порошенко розповів про те, як визволяли Савченко: опубліковано відео

Президент України Петро Порошенко розкрив подробиці того, як проводилася операція по звільненню української льотчиці і нардепа Надії Савченко.

В інтерв'ю одному з українських телеканалів він сказав, що штаб з визволення українки перебував у Ситуаційному центрі на Банковій, в якому прослушка в принципі неможлива.

Будь-яку інформацію і Київ, і Москва домовилися тримати в суворій таємниці до моменту, поки шасі авіалайнера не торкнеться посадкової смуги аеропорту Бориспіль.

У ніч з 24 на 25 травня Порошенко взагалі не спав. Порошенко розповів, що вів зі штабу переговори по Савченко але, всупереч повідомленням в пресі, точка в її долі була поставлена зовсім не в момент цієї розмови.

"Це питання було вирішено трохи раніше. А щодо того, коли я повірив, що це вже неминуче - я повірив коли оперативний черговий Служби безпеки України мені доповів, що літак з Надєю торкнувся землі", - сказав президент.

За його словами, планів по звільненню за цей час було більше чотирьох десятків. Відпрацьовувалися різні сценарії, при цьому навіть фінальний рейс призначали тричі. 11, 22 і 25 травня. Однак і ця дата до останнього могла зірватися через жорсткі умови Кремля.

"Нам запропонували, щоб ми віддали ГРУшников за 48 годин до того - і тільки після 48 годин нам запропонували, щоб ми могли вести переговори, надсилати літак за Надією. Я категорично відмовився. Було домовлено, що зліт літаків буде відбуватися синхронно, наш з Ростова, їх - з одного з аеропортів Києва і тільки після приземлення ми даємо коментарі в пресу", - сказав Порошенко.

Він також підкреслив, що до останнього побоювалися провокацій і зриву домовленостей.

Як повідомляв "Апостроф", президент Росії Володимир Путін заявив, що українська льотчиця Надія Савченко була віддана Україні, щоб повернути в Росію ГРУшников Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва.

Експерти американської аналітично-розвідувальної компанії Stratfor вважають, що Росія використовує ситуацію в Донбасі для налагодження діалогу із Заходом.

По матеріалах "Подробностей"