RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вибори на Донбасі: в Україні розповіли про головну перемогу Порошенка

Головною перемогою України в питанні проведення виборів на окупованому Донбасі є те, що зараз ніхто не обговорює технічних моментів проведення виборів, розуміючи, що прийняття українським парламентом закону про вибори - максимальна поступка, на яку піде Київ.

Про це написав старший аналітик МЦПД Анатолій Октисюк у статті для "Апострофа".

"Звільнення Надії Савченко дало підстави багатьом експертам припустити, що Путін буде готовий піти на поступки і по Донбасу. Однак ці припущення є передчасними, оскільки головний консенсус, що стосується питання проведення виборів на Донбасі між Заходом і Кремлем, поки не досягнутий. Про це "Апострофу" повідомив високопоставлений дипломат однієї з європейських наглядових місій, що працюють в Україні", - йдеться у матеріалі.

Як пише аналітик, за словами джерела, головною перемогою Києва є те, що основна дискусія точиться навколо того, чи прийме український парламент закон про вибори.

"Навіть на експертному рівні ніхто не обговорює технічних моментів проведення виборів. І якщо українська сторона все-таки ухвалить нинішній варіант поправок, то західні партнери будуть сприймати ці заходи як максимальні поступки з боку Києва. Тим більше, що останні акції та марші націоналістів продемонстрували Заходу те, що українська версія законопроекту про вибори – це той максимум, на який влада готова піти", -- пише Октисюк.

"Судячи з того, який тиск чинять західні структури на Порошенка, він буде зобов'язаний провести відповідні політичні рішення в парламенті. Інша справа, що Кремль не погодиться на умови, які будуть прописані в підсумковому законопроекті про вибори. Головна проблема в цьому протистоянні заснована на інтерпретації Мінських угод. Сторони бачать вирішення конфлікту зовсім по-різному. Для Кремля Мінські угоди є інструментом формування федеративної України з особливим статусом Донбасу в посткримских кордонах. А Київ розглядає їх же як можливість інтеграції Донбасу на принципах децентралізації в склад України. При цьому, українська влада декларує роботу щодо встановлення суверенітету над анексованим Кримом, що дуже болісно сприймають росіяни. Точок дотику тут дуже мало", - зазначає експерт.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Війна на Донбасі чи зможе Росія і Захід домовитися щодо виборів у ДНР і ЛНР.