RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У Норвегії озвучили важливе звинувачення на адресу РФ з приводу Нобелівської премії миру Порошенко

Росія намагалася перешкодити присудженню президентові України Петру Порошенку Нобелівської премії миру в 2015 році.

З такою заявою виступила поліцейська служба безпеки Норвегії, передають місцеві ЗМІ.

Наголошується, що до цього інциденту причетні російські спецслужби. За словами норвезьких правоохоронців, спочатку було опубліковано нібито лист від імені Володимира Гройсмана, який на той момент обіймав посаду спікера Ради. У листі Гройсман нібито заявляв про підтримку кандидатури Порошенка з боку США.

Пізніше, як пишуть ЗМІ, з секретарем Норвезького нобелівського комітету Улавой Ньельстаду зустрілися двоє людей, які представилися співробітниками посольства РФ. Пізніше з'ясувалося, що один з цих людей був співробітником СЗР Росії.

За інформацією спецслужб Норвегії, публікація фейкового листа Гройсмана повинна була дискредитувати сам Нобелівський комітет. За задумом спецслужб РФ, у разі вручення Порошенко премії миру в Росії заговорили б про підконтрольність комітету спецслужбам США.

Нагадаємо, в 2015 році Нобелівської премії миру був удостоєний Квартет національного діалогу в Тунісі "за вирішальний внесок у будівництво плюралістичної демократії в Тунісі за підсумками Жасминової революції в 2011 році".

За матеріалами Інтерфаксу.