RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Обшуки в МЦПД: з'явилися подробиці про допит Філіпчука

У середу, 19 квітня, український дипломат Василь Філіпчук відвідав прокуратуру Автономної республіки Крим, куди був викликаний на допит в якості свідка під час безпрецедентних обшуків представниками прокуратури та СБУ у громадської організації Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) у минулий четвер.

Причиною атаки силовиків на МЦПД, нагадаємо, стала інформація, що організація могла бути причетна до розробки так званого "мирного плану Артеменка" щодо урегулювання конфлікту на Донбасі.

Як зазначив "Апострофу" адвокат українського дипломата Кирило Козак, в порівнянні з "яскравою" подією, яку влаштували з обшуку в МЦПД представники українських силових відомств, допит Філіпчука в прокуратурі АРК виглядав досить блідо. Цікаво, що, за словами юриста, питання прокурорів до дипломата практично не стосувалися предмета розслідування, який, власне, став причиною обшуків.

"Питання були досить безневинними, і більше стосувались не предмета розслідування кримінального провадження, а спільної діяльності Василя Філіпчука", - зазначив адвокат. Він також додав, що, на його думку, правові перспективи цього провадження викликають велике питання.

У свою чергу начальник слідчого управління прокуратури АРК Микола Мерет розповів "Апострофу", у зв'язку з чим, власне, був влаштований обшук у МЦПД.

"Триває провадження за ст. 112 "державна зрада". Вказане кримінальне провадження розпочато у зв'язку з тим, що в ЗМІ з'явилася інформація, що народний депутат Андрій Артеменко, перебуваючи в Сполучених Штатах, передав мирний план врегулювання конфлікту в АР Крим, який, нібито, був узгоджений з помічниками представників влади РФ. Зараз у рамках цього провадження проводяться слідчі дії. Нами була отримана інформація, що в будівлі, де розміщені офісні приміщення МЦПД, можуть бути докази по вказаному кримінальному проваодженню. Ми отримали рішення суду про проведення обшуків у цьому приміщенні. Що і було зроблено слідчими", - пояснив представник прокуратури АРК.

Він зазначив, що на сьогоднішній день йде процес аналізу інформації, розміщеної на вилученій в МЦПД техніці. Поки, за словами Мерета, експерти не знайшли будь-яких даних, які б стали підставою для пред'явлення підозри.

"Вся техніка, яка була вилучена, була направлена на експертне дослідження. Експерт проводить експертизу і вже після її проведення надасть висновок, в якому будуть викладені всі дані, які він знайшов на зазначеній техніці... На даний момент, якщо немає повідомлення про підозру, це говорить про те, що немає достатніх доказів для повідомлення про підозру", - зазначив представник прокуратури АРК.

Сам Василь Філіпчук висловив надію, що кричуща ситуація з обшуками в МЦПД стане останнім прикладом подібних дій силовиків щодо аналітичних центрів.

"Дуже хотілося б, щоб це був єдиний і останній приклад безпрецедентного тиску на аналітичні центри, на експертів, на людей, які хочуть відновити цілісність країни і мирним шляхом врегулювати конфлікт. Сподіваюся, що цей брутальний, огидний напад стане уроком для всіх, як не можна робити", - сказав Василь Філіпчук.

Український дипломат також зазначив, що подібні неприпустимі дії силовиків не повинні залишатися без відповіді, як з боку громадянського суспільства в Україні, так і міжнародної спільноти.

"Я хотів би звернутися до всіх колег із засобів масової інформації, колег з організацій громадянського суспільства, міжнародної громадськості – що такі речі не можна дозволяти. Якщо дозволити зараз подібним злочинним шляхом ламати через коліно тих, хто говорить про мир, хто шукає альтернативні шляхи, то завтра у нас в країні буде авторитарний режим. І тоді виникне питання: а за що стільки людей поклали свої життя?", - резюмував Василь Філіпчук.

Як повідомляв "Апостроф", Українська Гельсінська спілка з прав людини різко відреагувала на обшуки прокуратури в приміщенні МЦПД.