RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Кабмін не підтримав RAB-тарифи на користь олігархів - Карасьов

Відмова Кабінету міністрів підтримати ініціативу НКРЭКП про впровадження в Україні RAB-регулювання тарифів на електроенергію може бути пов'язано з інтересами олігархів, які мають намір зберегти корупційні схеми в обленерго.

Таку думку в блозі висловив політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

За його словами, обленерго відповідають за модернізацію мереж. Однак у більшості випадків вони «приватні і належать відомим олігархам: Григоришину, Суркісу, Ахметову, Коломойському».

«Проте досі вони не зацікавлені вкладати гроші в мережі, тому що тариф формується за принципом «витрати плюс»: все, що витратили плюс формально нікчемна норма прибутку. Природньо, витрати роздуваються. А шалені мільярди виводяться через підставні фірми, які продають своїм же обленерго кабелю і обладнання по триразово завищеними цінами», - пояснив політолог усталену схему роботи.

На думку політолога, «олігархи, які стоять за обленерго – зацікавлені в збереженні існуючих корупційних схем». «І саме вони можуть блокувати введення RAB-тарифів (стимулююче регулювання, яке передбачає спеціальну надбавку для інвестицій в оновлення інфраструктури – ред.). Саме з ними може бути пов'язаний різкий розворот уряду від прогресивної ідеї, непослідовність, більше схожа на боягузтво», - упевнений В. Карасьов.

За словами Карасьова, впровадження такої системи передбачено директивами Євросоюзу і навіть є однією з вимог МВФ для України. «Таким чином, запропоновані НКРЭКУ реформаторські зміни повинні були б бути усіляко підтримані в суспільстві і в уряді», - вважає він.

Нагадаємо, раніше уряд відмовився підтримувати RAB-регулювання для обленерго, оскільки, за словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, вони можуть призвести до підвищення тарифів для кінцевих користувачів.

На думку політолога, цей аргумент насправді маніпуляція, оскільки ціни трохи піднімуться лише для промисловості. «При цьому буде прозора система інвестування в оновлення мереж, за яке обленерго повинні будуть звітувати. Без цього – проблеми з енергопостачанням цілих регіонів, які стануть результатом «турботи про громадян», - підкреслив політолог.

Відмова від підтримки RAB-тарифів можна вважати яскравим прикладом того, як уряд насправді збирається залучати в країну європейських інвесторів, пише експерт.

«Хто інвестує кошти, не розуміючи як тут можна заробляти легально? Коли під європейськими цінностями і турботою про споживачів упаковується відкрите лобі схем і російського олігархічного капіталу. Не готові олігархи до ущемлення їх прав, не готові можновладці відмовитися від схем і заробітку, не готові експерти поступитися своїми політичними амбіціями. А чи готові українці до перебоїв з електрикою, та ще й за їхній рахунок?» - резюмує він.