RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Золоте дно: військові експерти описали корупційні схеми в Міноборони України

Експерти розповіли, які корупційні схеми використовуються в Міністерстві оборони.

Про це пише kp.ua.

Колишній перший заступник генерального прокурора Микола Голомша каже, що іноді за документами закуповували паливо високої якості, а фірма-постачальник постачала "бодягу". Різницю в ціні ділили між собою бізнесмени і вищі офіцерські чини.

"У частинах мені доводилося бачити бочки з пальним, на дно яких кидали каміння, щоб хоч візуально прикрити злодійство", - мілини Голомша.

Військовий експерт Олег Жданов розповів про використання підставних фірм на тендерах.

"На тендер виходять три підставні фірми, які незабаром самі знімаються з конкурсу, залишається два претенденти. Один – той, який свій, різко демпінгує і виграє тендер. Далі ціна поставок, будь то паливо або інший товар, підвищується шляхом додаткових угод. Якщо це імпорт – у зв'язку із зростанням курсу долара, якщо вітчизняний продукт – залежно від інфляції", - говорить експерт.

Він додав, що за законом про державні закупівлі зростання ціни не може становити більше 10%, але додаткову угоду можуть становити кілька разів. Або ж тендер просто прописують під конкретну фірму. Наприклад, при пошитті форми зазначаються шви, які може виконати тільки певна швейна машинка.

У свою чергу, військовий експерт Геннадій Шульга вказав на такий масштабний інструмент корупції в армії як списання.

"В армії для навчань солдатам можна виділити 1000 патронів, а документи занести 1500. Списати для утилізації чи переробки в макети 20 пістолетів, а за фактом віддати тільки 15. Списання – це взагалі золоте дно. В утиль прямо зі складів йдуть нові комплекти білизни, побутова техніка, інструменти для ремонту та інші речі, що мають на "громадянці" ціну. Звичайно, в армії проводяться ревізії, але більшість перевіряючих присвячені в інтереси", - сказав експерт.

Також Олег Жданов каже, що ще придатний до експлуатації техніку можуть оголосити старої, зняти озброєння і продати в якості тягачів для потреб населення.

"У 2011 році в моєму рідному селі бригада шабашників будувала для генерала дачу. Він розрахувався з ними БТРом. Машина близько року стояла у всіх на виду, шокуючи народ, поки її не продали на металобрухт", - поділився спогадом експерт.

Детальніше про недавньому корупційному скандалі у Міноборони читайте в матеріалі "Апостроф": "Такі справи приречені": за що затримали великих чиновників Міноборони".