RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Один з організаторів вказав на важливі наслідки протестів у Києві

Один з організаторів протесту під Верховною Радою народний депутат Віктор Чумак заявив, що саме завдяки зусиллям мітингувальників влада пішла на зрушення щодо всіх трьох вимог.

Про це він повідомив в коментарі "Апострофу".

"Закон про імунітет проголосували - і президентський, і другий - вони пішли в Конституційний суд, процес пішов, тепер за ним треба стежити. Про закони про вибори не хотіли навіть чути про те, щоб їх розглядати, вони там лежали ще з 2014 року і ще б лежали, якщо б не було цієї акції. Але коли їх розглядали в Раді, депутати просто втекли від прийняття рішення, в залі майже не було людей. Але це і не погано, тому що, за великим рахунком, зобов'язання президента, коаліції, якщо закони відхилили, внести свої. Нехай президент вносить свій законопроект як невідкладний, і ми будемо на цьому стояти", - говорить депутат.

"Та ж картинка - і з Антикорупційним судом. Вони хотіли запудрити мізки робочими групами, ми взяли і відкликали проект закону 6011, тому у президента є вільне поле, хоч завтра нехай вносить законопроект. Так що неуспіх акції? У тому, що їх (необхідні закони, - "Апостроф") не прийняли в один день? Але це було неможливо. А люди зрозуміли, що, виходячи на акції протесту, можна давати владі пендель, і вона починає про щось згадувати, про свої зобов'язання", - додав він.

Чумак вважає, що учасники мітингу запустили процес зміни політичної системи в Україні.

"Сказати, що протест був успішним, означає збрехати, але сказати, що зовсім неуспішним — теж. Це була найбільша політична акція з політичними вимогами після Революції Гідності, до цього ніхто не міг зібрати щось подібне. Це перша акція, яку зібрали і політичні партії, і політики, і громадські активісти. Вони між собою не посварилися, вони не розбіглися - і це теж плюс. Інша справа, що виходи на акцію з політичними вимогами для нашої країни не дуже популярні. Вимагати міняти політичну систему - це не в наших традиціях поки ще, тому підняти велику кількість не вдалося, це треба визнати. Але навіть та невелика купка у 5 тисяч, які прийшли 17 жовтня, запустили процес. А влада боїться, коли збирається більше 3 тисяч, а ще більше, у них виникає досить серйозний страх", - підсумував нардеп.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Майдану не вийшло, але у влади є серйозний страх: перші підсумки протестів у Києві".