RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Журналістка зазначила на важливий момент в законопроекті про статус Криму

Законопроект, який повинен скоро розглядатиметься у Верховній Раді, буде називатися "Кримськотатарська автономія", а не "Кримськотатарська республіка".

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла телеведуча, журналіст і історик Гульнара Абдулаєва.

"Вирішили, що це буде називатися "Кримськотатарська автономія", а не "Кримськотатарська республіка", як спочатку думали. Республіка - це все ж радянська назва. Звичайно, багато більш радикальні сили у Верховній Раді кажуть, мовляв, давайте залишимо Кримську автономію, але тут було важливо інше питання. Кримська автономія вже звучала. І ми знаємо, чим це все закінчилося. Сьогодні на Крим претендує Росія, яка до Криму ніякого відношення не має. Крим все одно пов'язаний з материком України, і без України Крим не може жити. І тому дуже важливо, щоб звучала Кримськотатарська автономія", - розповіла вона.

Абдулаєва зазначає, що чи буде 300 голосів за цей законопроект - велике питання.

"Але нехай краще не проголосують, і це питання залишиться на порядку денному, поки в майбутньому населення не дозріє і не зрозуміє, що немає в цьому ніяких негативних моментів, що кримські татари ніколи не захочуть ніякого відділення від України, як ми це сьогодні, до жаль, спостерігаємо в Закарпатській області з угорцями, з румунами. Але, вибачте, у румунів і угорців є їхня етнічна територія - Угорщина і Румунія. Тут вони не можуть претендувати на те, щоб була якась автономія. А кримськотатарський народ - це корінний народ України і Криму, тобто такий же, як і українці на цій території. І, тим більше, дуже багато історичних фактів підтверджує те, що у нас є багата історія", - розповіла історик.

Детальніше про кримських татар і майбутне повернення півострова читайте в інтерв'ю Гульнари Абдулаєвої "Апострофу" "Рейтинг Путіна в Криму впав, люди згадують, як добре жили в Україні".