RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Подвійні стандарти: Atlantic Council дорікнув українській владі переслідування незгодних

Влада України, фактично дотримується подвійних стандартів, вимагаючи від Росії звільнення заручників, при цьому переслідуючи незгодних активістів, журналістів та політичних опонентів.

Про це пише засновник Global Ukraine Foundation, експерт з питань державного управління та міжнародного розвитку, громадський діяч Віолета Москалу у статті для Atlantic Council.

"Ця осінь була поганою для України. Протягом вересня, жовтня, листопада і грудня українські влади незаконно затримали, переслідували і депортували кількох іноземних журналістів і інших іноземців, у результаті чого спостерігачі підняли питання про те, що українські лідери активно порушують права людини і навмисне переслідують своїх політичних супротивників у спробі підтримувати свою владу", - зазначила експерт.

Зокрема, вона звернула увагу на ситуацію навколо Міхеїла Саакашвілі. На її думку, спроба затримання та арешту колишнього президента Грузії є політично мотивованою.

"Найбільш примітним, мабуть, було затримання трьох іноземних журналістів, які втекли від переслідувань у пострадянських авторитарних режимах. Три опозиційних журналіста нібито були затримані за червоних повідомлень Інтерполу, які були опубліковані через політично мотивованих прохань з країн-журналістів", - зазначає Москалу.

Так, узбецький журналіст Нарзулло Охунжонов попросив притулку в Україні, але в результаті, згідно з рішенням суду від 25 вересня, він опинився в слідчому ізоляторі, де його здоров'я погіршився. Азербайджанський журналіст Фикрат Гусейнов отримав статус біженця та громадянство в Нідерландах, що захищає його від екстрадиції в Азербайджан. Але він був арештований в Україні під час особистого візиту 14 жовтня. Правозахисники забили тривогу і завдяки їм Осюнжонов і Гусейнов були звільнені.

Казахстанська журналістка Жанара Ахметова сподівалася, що вона і її молодший син не будуть в небезпеці, коли вони будуть в Україні. Але Державна міграційна служба України відмовила їй у притулку, не повідомивши їй, а потім заарештувала її 24 жовтня. 22 листопада Київський апеляційний суд закрив її справу після того, як народний депутат Світлана Заліщук взяла її на поруки.

Наступний журналіст був арештований в листопаді. Грузинський репортер Тамаз Шашвішвілі, який працює на популярному грузинському телеканалі "Руставі-2" у Грузії, був викрадений в Києві разом зі своїми друзями Зурабом Цинтадзе, Вано Надірадзе і Мамуком Абашидзе. Шашвішвілі, який протягом останніх трьох років працює в Україні з офіційною акредитацією Міністерства інформаційної політики, був заарештований Службою безпеки України (СБУ) в своїй власній квартирі. Він каже, що українська влада жорстоко били його, одягали на голову мішок і в наручниках депортували до Грузії.

СБУ спростувала заяви журналіста про насильство, заявивши, що його не били і не піддавала його нелюдському поводженню під час його депортації, однак це пояснення не задовольнило Раду Європу. Він опублікував попередження про напади на фізичну безпеку і цілісність Шашвішвілі.

Віолета Москалу також нагадала про затримання в жовтні трьох інших грузинів - Георгія Рубашвілі, Михайла Абцианидзе і Давида Макішвілі.

"Їх поклали на землю обличчям вниз з кулеметом, спрямованих на їх голови; потім на голову були сітчасті мішки, і їх відвезли в аеропорт Київ-Жуляни, де вони були допитані - також в порушення закону", - йдеться в статті.

Підкреслюється, що арешт, тюремне ув'язнення і незаконні вигнання цих семи грузин явно порушують Конституцію України.

"Зокрема, він порушує ті статті, в яких говориться, що "іноземні громадяни ... перебувають в Україні на законних підставах користуються тими ж правами і свободами і мають ті ж обов'язки, що і громадяни України" і "кожна людина має право на свободу і особистий імунітет", - пише експерт

Уповноважений з прав людини Верховної Ради Валерія Лутковська підтвердила, що згідно з документами, отриманими від Державної міграційної служби, 21 жовтня національна поліція незаконно депортувала Макішвілі, Абцианідзе і Рубашвілі без рішення суду, що заборонено за законом в Україні.

Як повідомляв "Апостроф", оглядач Bloomberg Леонід Бершидський розповів, чому Петро Порошенко так відкрито використовує силові методи у внутрішній політиці.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика