RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Можуть використати проти України: розвідник вказав на проблеми з гучним законом по Донбасу

Прийнятий Верховною Радою законопроект №7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" фактично нічого не вирішує і більш того, його можуть використовувати проти України.

Таку точку зору в інтерв'ю "Апострофу" висловив екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

"Я давно кажу, що цей закон практично нічого не вирішує. Він потрібен пізніше, коли ми будемо врегульовувати ситуацію в цілому й тоді ухвалювати відповідні рішення щодо відновлення Донбасу, демілітаризації, проведення заходів з деокупації. Сьогодні, якщо ми ухвалюємо цей закон, то передбачаємо якісь конкретні дії – чітко визначаємо, що Росія є агресором. Тоді Москва робить наступний крок і каже, що це Україна зробила демарш", - сказав Маломуж.

Також, за його словами, прийнятий законопроект ніяк не вплине і на лідерів незаконних збройних формувань.

"Контрольованим Росією бойовикам цей закон, я вам скажу так, до лампочки, бо він фактично нічого не вирішує. Путін буде ним керуватися? Та ніколи. Російські спецслужби тим більше плювали на нього. Бойовики [ватажка ДНР Олександра] Захарченка чи нові "керівники" так званої ЛНР? Та їм теж все одно. Ситуацію на непідконтрольних територіях ми так само не змінюємо – вони нас просто ігнорують. Так, цей закон встановить якісь пріоритети й тому подібне, але їх неможливо реалізувати", - зазначив екс-голова Служби зовнішньої розвідки.

Однак, каже він, законопроект може бути використаний проти України:

"Є загроза іншого характеру – ми встановлюємо низку норм та обмежень, які не зачіпатимуть бойовиків, бо ті їх ігнорують, а громадяни України на контрольованих територіях матимуть з цими нормами клопіт. Це стосується обмежень майнових прав, конфіскації. Тож я боюся, щоб це не було використано проти України. На негативні речі вказують наші міжнародні партнери. Висловлювалися, зокрема, і щодо арешту [Міхеіла] Саакашвілі, мовляв, ми його знаємо особисто, це колишній президент Грузії, а вже арештований, що це? Були зауваження і щодо інших справ, щодо [вбитого журналіста Павла] Шеремета. Тож виникає питання – чи не можна буде використати цей закон проти громадян України? Тут треба подумати про запобіжники".

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Путіну дають шанс піти з Донбасу, консультації вже ведуться - екс-глава зовнішньої розвідки України