RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Ситуація зайшла у глухий кут: в Україні вказали на ключову проблему із звільненням Донбасу

Журналіст Денис Казанський заявив про неможливість проведення виборів на Донбасі, згідно з Мінськими угодами, до тих пір, поки ці території будуть залишатися окупованими.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Ну як можна проводити вибори на територіях, що визнані окупованими? Світ підтверджує, що це території, на яких Росія здійснює ефективний контроль. Згідно з міжнародним правом, це не пряма окупація, бо, на відміну від Криму, там немає російських прапорів, російської адміністрації, зате є цей "ефективний контроль". За таких умов неможливо проводити там вибори й визнавати їх, бо це не будуть вибори в повному розумінні слова. Там просто намалюють результати, які будуть потрібні Кремлю, але нічого спільного з волевиявленням це не матиме", - сказав журналіст.

Також він вказав і на "м'яку етнічну чистку", яку бойовики провели на Донбасі.

"Ситуація взагалі зайшла в глухий кут, і я не бачу шляхів її вирішення. Треба розуміти: навіть якщо припустити, що ми там організовуватимемо якісь чесні вибори, варто пам’ятати, що звідти було повністю вигнане українське населення. Понад мільйон переселенців – це ті люди, які завжди були за Україну, і вони виїхали першими, бо не могли і не хотіли жити в таких умовах, не бажали співпрацювати з окупаційним режимом. У багатьох із них вже відібрали будинки, їм нема куди повертатися. Фактично це була м’яка етнічна чистка, яка відбулася не шляхом тотального знищення українського населення, а за допомогою такого собі витискання його звідти. Для цього знадобилися різні інструменти – залякування, наприклад. Вбили одну чи двох людей, які були за Україну, кількадесят посадили "на підвал", а інші втекли. Це нормальна реакція, на неї якраз і розраховували", - каже Казанський.

Він підкреслив, що на даний момент в ОРДЛО фактично не залишилося людей, які на виборчих дільницях могли б підтримати Україну.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Війна на Донбасі припиниться лише за однієї умови - Денис Казанський