RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Відомий журналіст вказав на дивацтва і нестиковки в польському законі проти українських націоналістів

Відомий журналіст Віталій Портников вважає польський закон про Інститут національної пам'яті непродуманим і таким, що містить спірні моменти.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Мені взагалі важко зрозуміти, чому поляки так не продумали свій закон і по відношенню до Ізраїлю, і по відношенню до України. Тому що не було ніяких заперечень, що концентраційні табори, які знаходилися у Польщі, не можна називати польськими, їх можна називати німецькими. Навіть німці погоджуються, міністр закордонних справ Зігмар Габріель це підтримав", - каже журналіст.

Також він вказує на дивний підхід щодо польської нації і українських націоналістів.

"Але що розуміти під поняттям "польська нація", коли мова йде про непричетність до злочинів нацизму? Що викликало таку лють в Ізраїлі – що польську націю не можна звинувачувати у злочинах проти євреїв, разом із тим інша стаття узаконює, що не можна заперечувати злочини українських націоналістів проти євреїв. Там не можна звинувачувати, тут не можна заперечувати. Дуже дивний підхід", - говорить Портников, додаючи, що в законі варто було вести мову про" польську державу".

На думку журналіста, не зовсім коректно називати цей документ законом "проти бандерізма".

"Ми часто називаємо цей закон "проти бандеризму". Я цього не розумію. Там же йдеться не про Організацію українських націоналістів чи УПА, там говориться про українських націоналістів загалом, причому не тільки в часи Другої світової війни, а в 1925-1955 роки. І що означає "український націоналіст"? Я – теж націоналіст за переконанням. Я вважаю таким кожного, хто виступав за самостійну, незалежну українську державність на етнічних землях українського народу", - пояснює він.

Журналіст зазначає, що українські націоналісти в той час могли вважати польську державу окупантом частини Західноукраїнської народної республіки і що Польща порушила свої зобов'язання з міжнародного арбітражу, який визнав, що територія ЗУНР - це територія Польщі, але вона повинна отримати автономію в зв'язку з великою кількістю українського населення.

"Чи можемо ми акцептувати збройну боротьбу з владою з позиції 21 століття? Ймовірно, ми повинні її засуджувати. Але з точки зору початку 20 століття це були звичайні дії людей, які хотіли своєї національної державності і боролися проти тих, кого вони вважали окупантами", - каже Портников.

В даному контексті він також зазначає, що Степан Бандера і Роман Шухевич були учнями польського націоналізму.

"Поляки мають усвідомлювати, що їхній націоналізм породив дві великі течії, з якими вони зараз зіткнулися – це сіонізм, тому що він був створений вихідцями із Польщі, які вчилися в польських школах на польських підручниках, і український націоналізм. Це все відгалуження польського націоналізму", - каже журналіст.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Росіяни хочуть вирішити проблеми з Україною, але у них є три умови - Віталій Портников.