RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

З'явився прогноз, що чекає Україну в разі створення помісної церкви

Надання української православної церкви автокефалії буде фактично означати визнання УПЦ КП. В УПЦ МП навряд чи щось зміниться, а релігійний розкол в суспільстві в цілому тільки збільшиться.

Про це розповіла "Апострофу" релігієзнавець Людмила Филипович.

За її словами, шанси на визнання української помісної церкви з боку Вселенського Патріарха Варфоломія існують, проте в його випадку складно щось прогнозувати.

"Вселенський Патріарх недостатньо постійний і послідовний у своїх діях. При прийнятті остаточного рішення він буде виходити не з інтересів України, а зі своїх власних. Він все розкладе по поличках і подивиться, що переважить. Його інтерес буде головним", - говорить Филипович.

У видачі Томосу від Патріарха зацікавлена в першу чергу УПЦ КП, тому що, на думку релігієзнавця, це стане по суті визнанням статусу цієї церкви, незважаючи на те що автокефалію просять не для неї конкретно. В УПЦ МП ж навряд чи захочуть щось міняти.

"Розкол буде ще більшим. Потрібно буде визначитися, хто з якого боку. А хіба українське суспільство нас колись вражало своїм ступенем об'єднання? Але ніхто не говорить, що буде релігійна війна між православними. Що стосується УПЦ МП, то я не бачу в них тієї сили, яка відпаде та приєднається до канонічно визнаної помісної церкви", - резюмувала Филипович.

Докладніше про перспективи створення помісної церкви в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Небезпечний трюк Порошенко: що відомо про створення помісної церкви в Україні.