RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Влада використовує методи Януковича: в Україні розповіли про небезпечну ситуацію в країні і дали прогноз

В Україні поки неможливо мирне вирішення багатотисячних протестних мітингів, як це сталося в Вірменії, оскільки влада продовжує використовувати методи президента-втікача Віктора Януковича.

Про це політичний аналітик Андрій Бузаров розповів в колонці на "Апострофі".

"В разі виникнення серйозних маніфестацій, наприклад, в найближчий рік, швидше за все, керівництво піде на силовий варіант вирішення питання. Вони це вже неодноразово показували на прикладі [Міхеіла] Саакашвілі та інших потенційних лідерів", - підкреслив аналітик.

На його думку, в Україні можна спостерігати більш очевидні і радикальні протестні настрої, спрямовані на існуючу систему, і будь-який опозиційний політик при належному фінансуванні може зібрати великий протест, що було видно на прикладі екс-президента Грузії, колишнього губернатора Одеської області Міхеїла Саакашвілі.

"Ніхто не говорить, що немає позитиву в реформах – він є. Але люди, які їх проводять, не є законодавцями цих реформ. Зміни втілюються завдяки Заходу, а багато представників влади дискредитували себе корупційними схемами. Також, на жаль, активно використовуються методи управління країною, які були характерні для Януковича. Це стосується і вирішення проблем з політичними опонентами за допомогою правоохоронних органів", - висловився Бузаров.

Він згадав і нові, "витончені" форми боротьби влади з незадоволеними у вигляді навішування ярликів "російський агент" і "сепаратист": "Буває, що людям несправедливо нав'язують ярлики. Це небезпечно і ще більше злить суспільство. Крім того, ми бачимо масу корупційних схем і приводів для порушення кримінальних справ, але цього чомусь не відбувається відносно представників влади, що також дратує людей".

Крім того, протестні настрої зберігаються і через відсутність явного економічного зростання і прогресу на Донбасі.

"Якщо з боку українського керівництва буде спроба монополізувати владу (а у Вірменії ми бачили саме спробу монополізації та консервації влади), це може призвести до серйозного соціального вибуху. Усе ускладнюється тим, що не вирішені питання церкви (вони зараз виступають як фактор роздратування), мови, національних меншин, взаємин з Росією тощо. Усе це, звичайно, ускладнює ситуацію", - пояснив аналітик.

"Питання в тому, чи підуть на це певні політики і чи з'явиться в Україні така людина, як Пашинян, що напередодні президентських виборів може очолити протестний рух проти нинішньої політичної системи. І якщо вона з'явиться, то соціальний конфлікт неминучий", - резюмував Бузаров.

Більше про багатотисячні мітинги в Вірменії і відставку прем'єра читайте в матеріалі "Апострофа" - Хвилювання у Вірменії: коли втрутиться Росія і що потрібно знати українцям.