RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

На Заході розповіли, чим путінський режим відрізняється від фашистського

Режим президента Росії Володимира Путіна відрізняється від класичного фашизму кількома ключовими характеристиками.

Про це кандидат історичних і політичних наук, старший науковий співробітник Інституту євро-атлантичного співробітництва в Києві Андреас Умланд висловився в колонці видання "Новий час".

Експерт зазначив, що путінський режим нагадує класичний фашизм демонстративним націоналізмом, імперіалізмом, антилібералізмом і орієнтацією на "національного лідера".

"Йому не вистачає деяких ключових характеристик, притаманних ідеологіям, планам і діям Муссоліні чи Гітлера при владі. Правління Путіна як і раніше - аналогічно іншим так званим "олігархічним" порядкам більшості пострадянських країн - є скоріше клептократичним, ніж ідеократичним. Іншими словами, ця дія спрямована, скоріше, на досягнення матеріального збагачення правлячих кіл, ніж на фанатичне переслідування будь-яких трансцендентних цілей", - підкреслив Умланд.

За його словами, в останні роки режим в Росії став більш авторитарним і частково паратоталітарним.

"Відносини між акторами путінської системи і їх діяннями, проте, як і раніше вишиковуються в основному за принципом "патрон-підлеглий" і на базі кланових зв'язків, а, не згідно з ідеологічними приписами. Основним змістом сьогоднішнього російського режиму поки залишається рента-видобуток, збереження влади і привілеї, іноді - просто крадіжки, а не досягнення глибокої трансформації суспільства, вчинення навмисної революції міжнародних відносин або створення заздалегідь накресленої нової людини, як це було у випадку з "Третім рейхом" і італійським фашизмом. Якщо допустити, що з 2014-го року дещо посилився ідеократичний аспект путінського режиму, то ця ідеологізація все ще далека від фашизації", - резюмував політичний експерт.

Раніше політолог Андрій Піонтковський розповів "Апострофу" про вибори Путіна і провал кремлівської операції в США: Світ на межі вирішального удару по Путіну, Кремлю не до війни в Україні - Андрій Піонтковський.