RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Історик пояснив, як Україна могла уникнути анексії Криму

Якби Україна звертала більше уваги на українців і кримських татар у Криму, можливо, анексії півострова в 2014 році Російською Федерацією можна було б уникнути.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив кримський історик і публіцист, кандидат історичних наук Сергій Громенко.

"Якщо (про період з 1989/1991 по 2014 рік, - ред.) коротко: порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих. Україна, на відміну від РФ, тим більше СРСР, не чинила свідомого та інституційного опору переселенню і навіть захопленню землі. Але також майже не докладала зусиль, щоб вирішити ці проблеми. Формально було заявлено, що кримські татари повинні отримувати допомогу. У держбюджеті на це була спеціальна стаття, але держава не докладала необхідних зусиль. Звичайно, на початку 1990-х років Україні була не до цього", - зазначив він.

За словами Громенка, кримські татари в цьому питанні виявилися лоялістами, що не вимагали від держави більшого, ніж вона могла дати. За винятком окремих радикалів, які є в кожному суспільстві, ніхто на рівні Меджлісу не ставив питання про реституцію майна, виселення нових переселенців, а конфлікти між кримською локальною владою і татарами не мали національного характеру.

"Національні конфлікти можна порахувати на пальцях, більшість зіткнень були майновими. Місцева кримська влада - комуністична влада, "регіоналістська" влада - свідомо блокувала земельні ініціативи кримських татар. Відповідно, кримські татари намагалися силою вирвати у цієї влади землю. Тому тут немає етнічного конфлікту" , - сказав історик.

Він уточнив, що, починаючи з 1990-х років, ситуація змінювалася на краще. Іноді з відкатами, але ситуація в цілому поліпшувалася. Все більше кримських татар закінчили процес переселення, правдами і неправдами отримали землю, будувалися, почали облаштовувати своє життя, знайшли роботу.

"Кримські татари були головними провідниками лояльності до України. Не тому, що вони більше за всіх любили Україну, але вони точно знали, що у них немає спільного шляху з проросійською більшістю. Україна ж не робила кроків назустріч. Так, була створена Рада кримськотатарських представників при президентові України за часів Кучми (Леоніда Кучми, - ред.), але далі справа не пішла. Тому був дисонанс", - підсумував Громенко.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Ставлення України до Криму ілюструє одна приказка, анексії могло не бути - історик.