RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Головний дипломат Польщі виступив за зміни скандального "антибандерівського" закону

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутовіч виступив за корекцію скандального закону про Інститут національної пам'яті, який передбачає кримінальну відповідальність, зокрема, за заперечення злочинів українців проти поляків у часи Другої світової війни.

Про це він заявив в інтерв'ю RMF FM.

За словами дипломата, він підтримує позицію віце-прем'єра Польщі, який наполягає на необхідності терміново змінити закон.

"Я думаю, що так, з цією думкою треба погодитися. Віце-прем'єр Ярослав Говін зустрічається з політиками в США та Ізраїлі і розуміє, що це рішення необхідно, щоб ми тут позначили наше становище, тому що, як і раніше, існує певна недовіра і занепокоєння з приводу цієї ситуації", - сказав Чапутовіч.

За його словами, закон став проблемою для відносин Польщі з США та Ізраїлем.

Також дипломат припустив, що редакція закону може відбутися і без участі Конституційного суду, на розгляд якого президент Дуда направив законопроект.

"Прем'єр-міністр припускає, що він може діяти в іншому режимі. Оскільки Сейм є суверенним, він може прийняти поправки в цей закон", - сказав він.

Нагадаємо, на початку лютого нинішнього року президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки до закону про Інститут національної пам'яті.

У той же час Верховна Рада України рішуче засудила цей закон.

Детальніше про польський закон про Інститут національної пам'яті читайте в матеріалі "Апострофа": Боротьба з "бандерівською ідеологією": у Польщі розповіли, як насправді ставляться до цього