RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Часу обмаль: в Україні озвучили цікавий прогноз про дострокові вибори

Президент України Петро Порошенко ще може встигнути організувати дострокові парламентські вибори, однак для цього існує ряд серйозних перешкод, а час вже практично закінчився.

Про це пише відомий журналіст Сергій Рахманін в своїй статті для "Дзеркала тижня".

За його словами, для оголошення парламентських перевиборів необхідні приводи - медійний, і формальний. І якщо з медійним все може бути порівняно просто, то з формальним виникнуть проблеми.

"Медійним може служити зрив голосування Ради за новий склад ЦВК або (що більш ефектно) можлива відмова від ліквідації депутатської недоторканності. Формальним - розвал коаліції і неможливість сформувати нову протягом місяця або зрив пленарних засідань протягом 30 днів. Де-юре коаліції немає давно , але де-факто вона успішно штампує закони і оголосити про її відсутність заднім числом буде важко. Це, по-перше. По-друге, про розвал коаліції повинен заявити спікер. Це його обов'язок, але що буде, якщо він ним знехтує? Та нічого, наша історія вже знала такі випадки. А те, що Андрій Парубій, висуванець НФ і партнер Гройсмана, не поспішатиме нічого оголошувати, - очевидно", - пише журналіст.

Тут виникає питання термінів оголошення і організації дострокових виборів. У тих, хто виступає проти цієї ідеї в Раді є достатньо інструментів, щоб затягнути процес.

"Навіть якщо БПП вийде з коаліції, у Ради є місяць на формування нової. Місяць від заяви Парубія, яка невідомо коли буде... А президента підганяють терміни. Тому що, згідно з Конституцією, повноваження Ради не можуть бути припинені в останні шість місяців повноважень чинного президента. Тобто після 6 грудня 2018. А від президентського указу про розпуск до виборів має пройти два місяці. А від моменту формального розвалу коаліції до президентського указу у ВР є місяць на пошук нової конфігурації коаліції. А старт нової сесії - у вересні. Тобто, по суті, - або зараз, або ніколи ", - зазначає Рахманін.

Крім того, рішення президента про розпуск парламенту можна оскаржити. Також можна просто не виділити коштів на позачергові вибори. І той, і інший метод, нагадує журналіст, застосовувався кабміном Юлії Тимошенко в 2008 році.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" писав про те, що днями спікер Верховної Ради Андрій Парубій демонстративно ігнорував дзвінки Петра Порошенка через скандальне голосування за склад ЦВК.

Крім того, докладніше про нинішнє положення Петра Порошенка читайте в матеріалі "Апострофа": Порошенко в пастці: як Рада створила коаліцію проти президента.