RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

До цунамі ще далеко: названо головні причини, чому Росія не встає проти Путіна

Росіян у питанні повалення існуючого режиму президента Росії Володимира Путіна, зупиняє боязнь чергового державного розвалу та відсутність можливої альтернативи.

Про це в колонці на "Апострофі" написала російський публіцист і політолог Лілія Шевцова.

оки до соціального цунамі в Росії ще далеко, чому є чимало причин. Назву лише основні. Пам'ять розпаду держави в 1991 році все ще залишається фактором, який стримує емоції. Росіяни не хочуть знову проходити через державний розвал. Не менше значення має і відсутність чіткої альтернативи Путіну і його політиці, яка б викликала довіру широких верств. Крім того, ситуація дезорієнтації і деморалізації у світі, коли ліберальна демократія опинилася в кризі, не стимулює прориву в напрямку демократії і лібералізму", - пише вона.

У той же час, за словами експерта, росіяни втомилися від постійної конфронтації і хочуть жити нормальним життям.

"І тим не менше, є щось, що повинно серйозно хвилювати російську владу. Кремль втрачає найефективніший інструмент виживання – готовність населення ворогувати з Заходом, навколишнім світом і жити в обложеній фортеці. Опитування "Левада-Центру" протягом останніх місяців дають дивовижні результати. Так, 54% респондентів хочуть нормалізації відносин Росії із Заходом. Тільки 18% росіян хотіли б конфронтації з Америкою і тільки 14% готові підтримати експансію Росії на найближчий пострадянський простір. 56% росіян вважають, що держава – це структура, яка гарантує своїм громадянам добробут, а не б'є скло у сусідів. Все говорить про те, що народ втомився від конфронтації зі світом. Люди хочуть нормального життя", - пояснює Шевцова.

Причому, у Кремля не залишилося ідей, які змогли б виправдати нескінченне правління Путіна.

"А якщо це так, то у Кремля в кишені не залишилося козирних карт. Немає ідеї, яка б легітимізувала нескінченне правління однієї людини і її кампанії. Або ж Кремлю доведеться шукати новий привід, який би змусив втомлених людей знову об'єднатися перед загрозою. У такому випадку мова може йти про апокаліптичний сценарій", - прогнозує політолог.

Детальніше про внутрішню і зовнішню політику Путіна читайте в матеріалі "Апострофа": Путін обклав людей з усіх боків: в Росії гряде апокаліпсис.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика
Теги: Росія, Путін