RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

У посольстві США виявили путінську шпигунку: The Guardian розкрило скандальні деталі

Спецслужби США запідозрили, що співробітниця американського посольства в Москві, яка більше десяти років мала доступ до закритих інформаційних систем, шпигувала на користь Російської Федерації.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на джерело.

Так, мова йде про громадянку РФ, яку найняла Секретна служба США. Росіянка мала доступ до внутрішньої мережі відомства, електронної пошти і різних баз даних, у тому числі з робочими розкладами президентів, віце-президентів США і їх дружин.

За даними видання, вона потрапила в поле зору спецслужб через регулярні неофіційні зустрічі зі співробітниками ФСБ. При цьому The Guardian не уточнює, чи відомо про передачу росіянкою будь-яких секретних даних російським спецслужбам. У публікації згадуються перевірки в ФБР і ЦРУ, проте нічого не говориться про їх результати.

Відзначається, що росіянку запідозрили в шпигунстві співробітники підрозділу Держдепартаменту США, що займається безпекою в американських дипломатичних представництвах. На початку 2017-го вони передали інформацію в Секретну службу, проте там не провели внутрішнє розслідування - на думку джерела газети, щоб приховати можливий витік.

Торік улітку жінку звільнили. У публікації йдеться, що це було зроблено "під прикриттям" масштабного скорочення штату американських представництв у Росії на вимогу російської влади.

У той же час у Секретній службі заявили виданню, що розуміють вразливість іноземних співробітників для зарубіжних спецслужб і не призначають їх на посади з доступом до важливої для національної безпеки інформації. Їх обов'язки обмежують допомогою в адміністративних і культурних питаннях, перекладі і зв'язках з місцевими відомствами.

Таким чином, в обов'язки співробітниці, який присвячений матеріал The Guardian, нібито входила тільки співпраця в інтересах Секретної служби з владою Росії, в тому числі ФСБ, МВС і ФСО. Сама росіянка на запити газети не відповіла.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Bloomberg дізналося про зв'язки затриманої в США російської шпигунки Марії Бутіної з нащадком Рокфеллерів.