RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Роблять ставку на запеклого хижака: відомий журналіст розкрив деталі плану Кремля в Україні

Кремль збирається зробити ставку на кума президента Росії Володимира Путіна Віктора Медведчука на парламентських виборах, щоб сформувати свою більшість в оновленій Раді.

Про це написав журналіст Сергій Рахманін в колонці на сайті zn.ua.

"По-перше, там вважають (обгрунтовано чи ні, зараз сперечатися не станемо): потенційний електорат соціально близьких Кремлю сил становить не менше третини від загального числа виборців України. Цього недостатньо, щоб провести повністю лояльного Москві президента. Але при правильно продуманій грі досить, щоб вивести "свого" кандидата у другий тур. А це, в свою чергу, хороший заділ, щоб спробувати сформувати "свою" більшість в Раді. Парламентські вибори в Україні, наскільки можна судити, турбують Путіна більше, ніж президентські. Прийде на Банкову лояльний до Москви персонаж - ось і славно, не прийде - зв'яжуть руки новому главі української держави нелояльним до нього парламентом. Без підтримки коаліції в ВР будь-яккий гарант буде обмежений і в кадровому маневрі, і в законотворчому. Без опори на парламентську більшість новий президент не зможе не те що виходити за межі конституційних повноважень (як це з успіхом робить Порошенко), йому навіть своїми законними правами розпорядитися буде складно", - упевнений він.

З цієї причини, за словами журналіста, Кремль зробить упор на парламенську кампанію.

"Тому Кремль, треба думати, зробить упор на парламентську кампанію. А президентську схильний розглядати, перш за все, як прелюдію. Чи потрапить кандидат від умовного "Оппоблока" до другого туру виборів глави держави, отримає там значний результат - півсправи зроблено. Друга половина - використовувати отриманий плацдарм для рішучого наступу на виборах в ВР. Мета - вивести "біло-блакитних" (станемо по-старому їх так називати) на результат в 30-35% в "партійної" гонці, "доточити" фракцію мажоритарниками, укласти союз (необов'язково публічний) з якою-небудь "гнучкою" політичною силою, наприклад з "радикалами", і здобути більшість. Посильне це завдання - питання спірне. Але в Кремлі вважають таку вагу підйомною. Однак, як кажуть штангісти, для успішних підйому і фіксації потрібні правильні підрив і подсед. Без виходу "біло-блакитного" кандидата до другого туру виборів глави держави парламентський успіх малоймовірний. А для того, щоб висуванець лояльних до Москви сил потрапив в "плей-офф" президентського змагання, необхідний (і це, по-друге), єдиний прокремлівський кандидат", - продовжує Рахманін.

Про такий розвиток ситуації говорять і цифри за симпатіями виборців.

"Оппоблок" і "За життя", по суті, з однієї барлоги, але частина виборців приймає їх за звіряток якщо не різного роду, то різного виду. Але політика - не арифметика. Просте додавання рейтингів двох партій (8,7% у "ЗЖ" і 7,1% у "ОБ", згідно з останніми дослідженнями "Демініціатив" і Центру Разумкова) не дає сукупних 16%. Так само, як додавання рейтингів Рабиновича і Бойко (6,7% і 6,4%, відповідно до даних з того ж джерела) не гарантує навіть арифметичних 13%. І це при тому, що для потрапляння до другого туру буде потрібно явно більше. Але політика - суміш алгебри, геометрії, фізики, хімії, алхімії і зоології. При неправильному підході формальне підсумовування призводить до фактичного віднімання, при правильному - до множення. Вірний розрахунок і правильно доніс об'єднавчий посил (адресований не тільки виборцям, але і регіональним елітам, партійним спонсорам) здатний привести до синергетичного ефекту. Чи не розгубити наявний ресурс і прирости новим - мистецтво. А щоб такий процес став успішним, потрібна людина, яка б цей процес очолила. Це, по-третє. У Москві, схоже, втомилися чекати результатів природного добору, буцань Бойка і Льовочкіна з Ахметовим, а "ОБ" з "ЗЖ". Природне замінили примусовим. Стадо має перетворитися в зграю. І їй призначили ватажка. Медведя-шатуна. Про те, що процесу злиття "біло-блакитних" бути, говорили ще в минулому році, тоді ж говорили і про ключову роль в цьому проекті Медведчука. Але справа з мертвої точки не рухалася. На червень нинішнього року планувалося підписання меморандуму про готовність об'єднання партій і громадських організацій промосковського спектра і можливе висунення єдиного кандидата на президентських виборах. Але не спромоглися навіть на це. Щоб впливати на процес, необхідно опинитися всередині нього. І Медведчук офіційно увійшов в "ЗЖ" саме для цього", - додає журналіст.

Детальніше про появу кума Путіна в публічній політиці читайте в матеріалі "Апострофа": Операція "Мефістофель": кому потрібен дутий Медведчук.