RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Європі помітили небезпечні тенденції до реваншу проросійських сил в Дніпрі

Українське місто Дніпро, яке в березні 2014 року виступило проти так званої "російської весни", на п'ятий рік військової агресії Кремля все ще лишається у зоні ризику.

Такі висновки зробив естонський журналіст Кристер Паріс, який днями презентував свій фільм-розслідування "Битва за Дніпро" у Брюсселі.

Свою думку журналіст обґрунтовує тим, що навіть зараз, у 2018 році, після тисяч вбитих українців на Сході, п’ята частина мешканців Дніпра продовжує симпатизувати агресору.

"Дніпро на початку Майдан підтримав досить дієво - 30%. Це досить багато для зросійщеного міста. На сьогоднішній день Дніпро має баланс такий 50 на 50 десь приблизно. Але є 20%, які проросійські, які чітко дивляться в сторону Кремля, вони дивляться навіть не в сторону Кремля, вони дивляться в минуле радянського союзу", - розповів в інтерв’ю Парісу дніпрянин, народний депутат Юрій Береза.

За словами Паріса найбільш небезпечною є присутність відвертих ворогів України у владі Дніпра. Журналіст звернув увагу на скандальне призначення колишнього кримського судді Валерія Чорнобука радником міського голови Бориса Філатова.

"До цього він був суддею у Криму, де він закликав підлеглих вивчати російське законодавство та впроваджувати його після окупації. Сьогодні, коли служба безпеки України висунула йому звинувачення у зраді й йому загрожує 15 років тюрми, Чорнобук втік із країни", - розповідає журналіст.

Але найбільш дивним для естонського журналіста є те, що такий відвертий ворог держави потрапив в оточення Бориса Філатова, і чому міський голова Дніпра його активно захищав.

"Звісно в нас 5 колона була завжди, з Чорнобуком тут з цим - це взагалі ідея в чому, він був кримським суддею і якимось боком якось з’явився тут. Дуже мене дивує, що він пригрівся при команді Коломойського. Тому що він людина одіозна, він людина явно проросійська, явний ворог. Був зрадником і це задокументовано. Але пішов, підкрався до Філатова. Той мотивував це тим, що не вистачає кадрів, доводиться користуватисятим, що є і брати "негідника". Коли взяли Чорнобука за горло, виявилося, що він таки бандит, якась дивна була реакція у Філатова, він намагався його захищати", - розповів Кристеру Ярема Галайда, активіст, доброволець, ветеран московсько-української війни.

Естонський журналіст звертає увагу на небезпеку реваншу в місті, яке 2014-го стало форпостом у боротьбі України з Росією.