RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

ООН прийняла нову резолюцію по Криму: які країни виявилися в "команді" Кремля

Третій комітет Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй затвердила оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Росією Криму.

Про це повідомляє видання "Сегодня".

Оновлений проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)" підтримали 67 країн-членів ООН, проти - 26, утрималися - 82. Серед країн, які підтримали політику Путіна - Білорусь, Казахстан, Венесуела. Також голосували проти проекту резолюції наступні держави: Вірменія, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Індія, Іран, Киргизстан, М'янма, Нікарагуа, Росія, Сербія, Південно-Африканська Республіка, Південний Судан, Судан, Сирія , Таджикистан, Уганда, Узбекистан і Зімбабве.

У тексті документа говориться про "підтвердження неприпустимість захоплення території Криму силою і зобов'язання повернути окуповані території". Також в резолюції висловили "засудження РФ за примусове переведення населення в російське громадянство і залучення до військових операцій, а також проведення незаконних виборчих кампаній", "заклик до РФ надати доступ до незаконно утримувався українським громадянам на російській території і в Криму незалежних лікарів з міжнародним медичних організацій, а також українських посадових осіб ", і" заклик до РФ утриматися від криміналізації права на свободу слова і права на вільне зібрання в Криму, припинити дискримінацію тих, хто не визнає окупацію ". Крім цього, мова йде про затриманих Кремлем українців - режисера Олега Сенцової, активіста Володимира Балкухе і кримськотатарською правозахисника Еміра-Усеін Куку.

"Разом з тим, висловлюється вимога до міжнародних організацій і спеціалізованим установам ООН позначити в офіційних документах український півострів як" Автономна республіка Крим і місто Севастополь (Україна), які є тимчасово окупованими Російською Федерацією "", - йдеться в повідомленні.

У документі висловлюється доручення Генеральному секретарю ООН підготувати звіт про виконання цієї резолюції і розробити рекомендації для подальших дій.

Після цього розгляду на засіданні комітету проект резолюції Генасамблея ООН остаточно розгляне в грудні цього року.

Як повідомляв "Апостроф", світ все виразніше говорить про порушення Росією міжнародного морського права на шкоду не тільки Україні, але і глобальному мореплавству і може незабаром застосувати контрзаходи, які вже на слуху.