RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Покарання і заохочення: Яценюк озвучив план боротьби з корупцією в Україні

Україна не зможе подолати корупцію лише антикорупційними органами.

Про це в ефірі радіо НВ заявив лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк.

"Не проводячи реформи в країні, не підвищуючи зарплати, не роблячи прозорість, не збільшуючи економічний ріст - ніколи не подолаєш корупцію. Повинна працювати схема покарання і заохочення", - сказав політик.

Він відзначив, що не хотів би, аби в Україні повторилася історія із першим директором Національного антикорупційного бюро в Польщі, якого було ув’язнено.

"Країна потребує результату. Якщо цього результату немає, відбувається дискредитація органу, падіння рівня довіри і зневіра в те, що взагалі це можна якось побороти", - сказав він.

Водночас Яценюк наголосив, що лише антикорупційними органами жодна країна не подолала корупцію.

"Не можна спрощувати це тільки до того, щоб посадити когось", - зауважив політик.

Він нагадав, що раніше в Україні найбільша корупція зосереджувалася в енергетиці. Так, 2014 року, коли він став главою уряду, серед перших кроків було прибрати посередників, які працювали між "Нафтогазом" і "Газпромом".

"Прибрали схему з реалізації газу власного видобутку начебто для населення, яка продавалася за комерційною ціною. Запустили реверс. І почали купувати газ виключно в європейських компаній. Мова іде не про тисячі доларів, не про мільйони - про мільярди доларів, які вимивалися з бюджетів", - зауважив він.

Яценюк також нагадав, що важливим кроком у боротьбі з корупцією стала програма державних закупівель ProZorro.

Лідер "НФ" також пояснив, що чиновникам потрібні високі зарплати, оскільки «якщо будь-який чиновник заробляє 100 доларів - він буде брати".

На його думку, повинна працювати система покарання і заохочення.

"Приватизація державних компаній – це реальна боротьба з корупцією. Демонополізація ринку – це боротьба з корупцією. І, звичайно, державний примус, ким є Антикорупційне бюро, Національна поліція і СБУ", - резюмував він.