RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

З похмілля: на Заході оцінили поведінку України в Азовському морі

Перекидання українських кораблів з Одеси в Азовське море, яка закінчилося їх захопленням російськими прикордонниками, було не провокаційним, а повністю законним ходом.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив відомий британський фахівець з політики Росії Джеймс Шерр.

"На це можна подивитися з двох ракурсів. Перший - це те, що, як всі ми знаємо, будівництво і відкриття так званого Кримського моста мало негайний і глибоко руйнівний економічний ефект для української експортної торгівлі. Другий: це підкріплювалося російським агресивним режимом морських перевірок. перед Україною постала дилема, як відповідати на це", - сказав він.

За його словами, Україна не має можливості відповісти на море реальною військовою силою, яку Росія сприйме серйозно. Але якщо нічого не робити в Чорному морі - значить, погодитися з російським баченням ситуації як з доконаним фактом.

"Тому я припускаю, що українська влада вирішила заявити про своє бачення міжнародної правової ситуації, просто зробивши те, що країни НАТО називають звичайною свободою судноплавства", - підкреслив він.

Також я вважаю, що в Україні ще є, якщо можна так сказати, "похмілля", обумовлене тим, що, на думку Заходу, в 2014 році не було опору анексії Криму. Тому я підозрюю, що українська влада подумала: це не провокативний, стриманий, повністю законний хід дій, на який можна звернути увагу НАТО, щоб підкреслити важливість питання і наскільки серйозно Україна до нього ставиться.

Детальніше про цілі Росії під час атаки українських кораблів в Азовському морі, читайте в матеріалі "Апострофа": Захід повинен зробити три речі, щоб допомогти Україні в боротьбі за Азовське море - британський фахівець.