RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

З'явилися цікаві дані про антиукраїнську операцію ФСБ за часів Кучми

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що запис переговорів в кабінеті Леоніда Кучми в Адміністрації президента, відомий як "плівки Мельниченка", була спецоперацією ФСБ.

Свою позицію він озвучив в інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону.

За його словами Москва використовувала акцію "Україна без Кучми" в своїх цілях.

"Сьогодні, маючи на руках матеріали кримінальної справи, прочитавши їх на вихідних від кірки до кірки, я можу стверджувати (це моя особиста версія, але я в ній глибоко переконаний!), Що плівки Мельниченка - це операція ФСБ проти українського президента, який посмів заявити про несміливий, але чіткий рух до НАТО", - зазначив він.

Луценко пояснив, що в кінці 2004 року, в розпал президентської кампанії Мельниченко, який перебував у міжнародному розшуку, "раптом оголошується в Москві, показує свіжу газету з датою на Червоній площі і через керівництво ФСБ передає керівництву СБУ запрошення, щоб конкретні двоє людей від Кучми - він назвав прізвище Пінчука або Бакая (тодішнього глави Державного управління справами України - "Апостроф") - прибули до нього на переговори про продаж плівок".

"Пан Бакай поїхав і, зробивши кілька човникових поїздок, вручив Мельниченко і Єльяшкевичу (тодішній народний депутат Олександр Єльяшкевич - "Апостроф") два мільйони доларів. Після цього ФСБ пересилає плівки в офіційному порядку в СБУ. Висновки, мені здається, очевидні. Про це дуже хочеться поговорити слідчим, але пан Мельниченко поки уникає їх", - додав він.

При цьому глава ГПУ заявив, що не може стверджувати, що Мельниченко працював на ФСБ, і його, ймовірно, лише "використовували наосліп".

"Думаю, у Мельниченка були серйозні ляльководи. Але не можу розголошувати матеріали слідства, тому що це ув'язується і з бандою Гончарова, і з багатьма іншими речами. Я дозволю собі тут деталі не розкривати", - сказав Луценко.

Нагадаємо, на так званих "плівках Мельниченка" міститься запис розмови, нібито таємно зроблені тодішнім майором Держохорони Миколою Мельниченком в особистому кабінеті на той момент президента Леоніда Кучми. Зокрема, в одному з фрагментів запису людина з голосом, схожим на голос Кучми віддавав наказ людині з голосом, схожим на голос на той момент міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка, ліквідувати Гонгадзе.

Як повідомляв "Апостроф", також Луценко зробив гучну заяву про вбивства на Майдані.