За кого вже готові проголосувати українці: свіжий рейтинг Порошенка і Зеленського

За менш ніж тиждень до другого туру виборів президента України, кандидат Володимир Зеленський продовжує зберігати серйозну перевагу над чинним президентом Петром Порошенком.

Про це свідчать результати опитування проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 9-14 квітня.

Зокрема, 48,4% українців проголосували б за Зеленського і 17% - за Порошенка, якби другий тур президентських виборів проходив в даний час.

При цьому 17,9% заявили, що не визначились з вибором, 1,6% мають намір зіпсувати бюлетень, 6,3% не мають наміру брати участь в голосуванні, а 8,8% відмовилися відповідати на питання.

Разом, із загальної кількості респондентів, які збираються голосувати і визначилися з вибором, 72,2% проголосують за Зеленського і 25,4% - за Порошенка, а 2,4% хочуть зіпсувати бюлетень.

81,8% респондентів, які збираються голосувати за Зеленського, точно впевнені в своєму виборі, 12,8% - швидше збираються підтримати його, 4% - просто розглядають як варіант і схиляються до голосування за нього. Точно впевнені в своєму виборі 75,7% виборців Порошенко, 22% скоріше мають намір його підтримати, 1,8% розглядають його як варіант.

При цьому 57,2% респондентів впевнені, що Зеленський набере найбільше голосів і стане наступним президентом України, 14,1% - що Порошенко. 26,8% не змогли надати відповідь, а 1,9% відмовилися відповідати на питання.

Методом особистого інтерв'ю було опитано 2004 респонденти, які проживають в 129 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 3-ступеневою стохастичною вибіркою із квотним відбором на останньому ступені, репрезентативною для населення України віком від 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, яка контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.

Нагадаємо, докладніше про соціологію на другий тур президентських виборів в Україні читайте в інтерв'ю "Апострофа" з главою КМІС Володимиром Паніотто: Потрібна неймовірна подія, щоб Зеленський програв вибори.