RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

​Коли відбудеться інавгурація Зеленського на посаду президента

Інавгурація новообраного президента України повинна відбутися протягом 30 днів з моменту оприлюднення офіційних результатів виборів.

"Апостроф" зібрав інформацію про процедуру інавгурації-2019 і про присягу нового президента, яким, згідно з даними екзит-полів, став Володимир Зеленський.

До 1 травня ЦВК має встановити офіційні результати виборів в Україні, а ще через три дні - офіційно оприлюднити їх.

3 червня 2019 року - крайня дата проведення інавгурації нового президента України.

Зазвичай Верховна Рада призначає урочисте засідання з приводу складення присяги новообраним президентом. Але народні депутати можуть змінити місце проведення інавгурації.

Дата і час проведення урочистого засідання Верховної Ради визначаються рішенням депутатів за погодженням з новообраним президентом.

Якщо в Раді буде скандал і отримати 226 голосів народних депутатів стане неможливим, дату і час проведення урочистого засідання називає голова парламенту.

Для участі в засіданні запрошуються голова Центральної виборчої комісії, голова Конституційного суду (КС) та інші офіційні особи, списки яких спікер парламенту узгоджує з новообраним президентом і головою КС.

Новий президент приносить присягу, поклавши одну руку на Конституцію України і, - за бажанням, - іншу, - на Пересопницьке Євангеліє. Потім він підписує її текст, який передає голові КС, а той в свою чергу - голові Верховної Ради.

Вже після цього голова ЦВК вручає президенту України посвідчення, а голова КС символи президентської влади - булаву, печатку і нагрудний знак.

Потім президент виступає з парламентської трибуни зі зверненням до українського народу (інавгураційною промовою).

Як повідомляв "Апостроф", в неділю, 21 квітня, в Україні проходить другий тур виборів президента країни.

Згідно з даними екзит-полів, у другому турі виборів президента перемагає Володимир Зеленський.