RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні назвали головну проблему Верховної Ради і спосіб її вирішення

Верховній Раді потрібне перезавантаження, оскільки в протилежному випадку поміняти існуючу систему не вийде.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловив народний депутат України Сергій Лещенко.

"Парламент ніколи не поміняє закон, тому що всі люди, які сидять в парламенті, мотивовані зберегти нинішню систему, тому що вона для них найвигідніша. Вони ці округи годували протягом п'яти років - хто за рахунок гречки, хто за рахунок прямого підкупу грошима, а хто за рахунок субвенцій з бюджету. Це була конструкція влади: ти йдеш в більшість під прем'єр-міністра, тобі виділяють субвенції, з яких ти робиш певну роботу в окрузі і потім переобирається на наступний термін. Або ти йдеш в опозицію, отримуєш дулю з маком - ден ег ніяких немає і далі тобі залишається бути тільки в опозиції. Це теж несправедливо, тому що використовувати бюджетні гроші як ресурс для політичної гри - це політична корупція. Гроші повинні розподілятися рівномірно і між усіма депутатами, або взагалі не розподілятися між депутатами. А зараз ми бачили дешевий базар, який нічим не відрізняється від часів Януковича. Згадайте, скільки грошей Пшонці на округ виділяли, Литвину, а генерали з десятками, з сотнями мільйонів гривень. Звичайно, закон про вибори - це ключовий закон, вхідні двері в політику. Як ти потрапляєш туди, тим ти і мотивований. Тому багато людей обиралися до парламенту виключно з метою заробітку, а для цього вони вкладали гроші в округу, щоб потім почати компенсувати їх вже з бюджету. Це такий собі дешевий стартап", - упевнений він.

Крім того, за його словами, з морально-політичної точки зору, парламент теж себе вичерпав.

"Те, чим займалася Верховна Рада останні роки - це була просто робота з Порошенком щодо виконання завдань, які він нарізав в Адміністрації президента. Після зміни влади парламент не зміг перебудуватися на нові реалії. У Зеленського була дилема: або терпіти це ще півроку, або розпустити парламент достроково. Сам факт розпуску парламенту є виконанням передвиборчих побажань громадян, які вимагали перезавантаження всієї політики. Тому з точки зору логіки Зеленського це правильний крок", - додає він.

При цьому Лещенко озвучив свій прогноз про долю нового парламенту.

"Я не виключаю, що наступний парламент буде короткостроковим, тобто він не буде працювати всі п'ять років в своєму офісі. Мені здається, що це може бути перехідний парламент, мета якого - поміняти закон про вибори і ще раз переобратися через якийсь час. Не може так бути як зараз, розумієте?" - резюмував нардеп.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Україна може отримати величезну проблему після виборів в Раду - Сергій Лещенко.

Першу частину інтерв'ю читайте тут: Луценко намагається втягнути Україну у небезпечну гру - Сергій Лещенко.