RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

ДБР розробило механізм взаємодії між держструктурами для припинення тортур - Варченко

Державне бюро розслідувань закінчило роботу над проектом Інструкції про порядок взаємодії по виявленню, припиненню, розкриттю і розслідуванню фактів тортур.

Таку заяву в інтерв'ю виданню "Цензор.НЕТ" зробила перший заступник голови Держбюро розслідувань Ольга Варченко.

За її словами, в цьому проекті визначається механізм взаємодії між ДБР й і Генеральною прокуратурою, Міністерством внутрішніх справ, Міністерством оборони, Міністерством охорони здоров'я, Службою безпеки України, уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та іншими державними установами з протидії тортурам. Суть полягає в тому, що всі ці відомства повинні негайно і своєчасно інформувати ДБР про такі факти.

"Ця інструкція є алгоритмом взаємодії та методичної рекомендації щодо тісної співпраці між правоохоронними органами", - повідомила Варченко.

Вона впевнена, що такий механізм стане потужним інструментом моніторингу та контролю за фактами катувань.

"У чому суть розслідування всіх таких виробництв? Це ефективність і оперативність. Якщо людині наносили тілесні ушкодження, то, по-перше, швидко призначаємо судмедекспертизу, щоб їх зафіксувати. По-друге, відразу ж проводимо всі необхідні огляди, обшуки, вилучення речових доказів і т. д. Це все дає нам можливість оперативно зафіксувати сліди", - зазначила Варченко.

За її словами, якщо зволікати з передачею справи в ГБР, то у потерпілого через весь цей час просто не залишиться слідів насильства на тілі.

"Правоохоронці вміють замітати сліди, тому ми розробили алгоритм дій для потерпілих. Це не просто якийсь там документ, який ляже на стіл, і всі про нього забудуть. Ні, ми хочемо, щоб їм активно користувалися. І прості громадяни, і адвокати, і судді, і лікарі. І ті ж правоохоронці, якщо їх звинувачують у тому, чого вони не скоювали. Для нас це важливо", - резюмувала представник ДБР.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика Тема: Киевская власть
Теги: