RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Не тільки "покарати" Україну: з'явилося пояснення, навіщо Росії "Північний потік-2"

Директор незалежної консалтингової фірми East European Gas Analysis Михайло Корчемкін пояснив справжні мотиви Кремля проти України в контексті будівництва "Північного потоку-2".

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Там дві основні причини. Головна - це дати можливість "освоїти" багато грошей підрядникам - друзям Путіна - Ротенбергу і Тимченку. Їхні компанії отримали підряди на будівництво російської частини проекту, а це сума - понад 60 млрд євро. Газопроводи були побудовані з витратами в три рази вище, ніж у Європі. А друга причина - "покарати" Україну, позбавити її транзитних доходів. На офіційному сайті "Газпрому" проект оцінили в 40 млрд євро. І ці гроші витрачаються не для того, щоб збільшити прибуток "Газпрому", а щоб продавати ті ж обсяги газу, що і через транзит Україною, але за іншим маршрутом. Йдеться навіть про скорочення продажів", - сказав він.

При цьому, за його словами, Кремль готовий діяти собі на шкоду, аби покарати Україну, навіть отримуючи менше грошей.

"Це було показано дуже чітко в 2014-2015 роках. Путіну не сподобалася тема реверсних продажів із Європи в Україну. Він спочатку попередив публічно, що якщо вона буде тривати, то він накаже скоротити подачу газу. І потім дійсно скоротив - навіть через "Північний потік -1", який сам Путін рекламував як найнадійніший маршрут постачання газу. Ніякої надійності немає. "Газпром" на цьому втратив 6 млрд доларів - це розрахунки "Інтерфаксу". Вийшло, що реверсні продажі як були, так і продовжуються, а гроші були втрачені. А Європа дізналася, що "Північний потік-1" не є гарантією надійності поставок, хоча зараз цей факт замовчується", - додає експерт.

За словами Михайла Корчемкіна, в Москві люблять говорити, що Європа залежить від російського газу, а Росія - від доходів від його продажу, але насправді ніякої взаємозалежності немає.

"Кремль в будь-яку хвилину готовий відмовитися від доходів заради досягнення якихось політичних цілей. Я не сумніваюся, що якщо Кремлю щось не сподобається - рішення якогось суду, дії якихось німецьких фірм, то поставки газу будуть негайно скорочені чи припинені. Хоча нормальна практика передбачає, що треба звертатися до арбітражного суду. Але, як у випадку з реверсними поставками в Україну, ніякого суду не було. Використовували відразу "газовий вентиль", - роз'яснив він.

Детальніше про залежність Європи від російського газу і будівництво "Північного потоку-2" читайте в матеріалі "Апострофа": Кремль в будь-яку хвилину готовий перекрити транзит газу в Європу - Михайло Корчемкін.