RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Що не так із законом про незаконне збагачення: названі спірні моменти

Законопроект про покарання за незаконне збагачення, прийнятий Верховною Радою в четвер, 31 жовтня, містить неконституційну норму про зворотну дію і розпливчасте поняття кола "третіх осіб".

Про це повідомляє "Апостроф".

Президентський закон, за який проголосували 259 народних депутатів, має кілька суперечливих моментів. Зокрема, він передбачає, що позов може бути пред'явлений щодо активів, придбаних протягом чотирьох років до дня вступу в силу закону.

Проти такої норми висловилися в головному науково-експертному управлінні Верховної Ради, оскільки норма про перевірку активів, придбаних за останні чотири роки, суперечить 58-й статті Конституції ( "закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи ").

Крім того, існує ще один проблемний момент - норма, згідно з якою під дію закону може потрапити коло третіх осіб, що не входять в найближче оточення чиновника. Саме через цю норму і було найбільше баталій, оскільки в законопроекті не було чітко прописано - кого вважати "третіми особами".

"Треті особи - це основний камінь спотикання у фракції. Частина депутатів вимагають чітко визначити, на кого точно поширюється ця норма", - не під запис пояснив "Апострофу" один з депутатів "Слуги народу".

Детальніше про законопроект, який викликав безліч суперечок серед народних депутатів, читайте в матеріалі "Апострофа": Кримінальне чтиво: як Рада приймала закон про незаконне збагачення