RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Що буде з цінами на землю після скандальної реформи: озвучено детальний прогноз

Договір емфітевзису після відкриття ринку землі для фізичних осіб буде коштувати в районі 1500 доларів, що на 300 доларів більше нинішньої ціни.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" повідомив радник прем'єр-міністра з економічних питань та земельної реформи Олексій Мушак.

"Єдине, в емфітевзис додають, як правило, ще 100-200 доларів, коли відкриється ринок землі, потрібно ще доплатити людині", - сказав він.

За словами експерта, в урядовому законопроекті була прописана сума в 1900 доларів.

"Тому що там зайшли б нові гравці з фінансуванням, і вони б підняли ціну. Тобто кожен крок - це десь 200 доларів. Здається, дрібна історія. Але на пай чотири гектари - це 20 тисяч гривень, тобто кожне обмеження, а ми зараз активно спускаємося до обмеження, щоб 1500 доларів в середньому земля коштувала, кожне обмеження - це річна пенсія", - зазначив він.

Мушак пояснив, що початкова ціна буде залежати від моделі, яку вибере уряд. У Кабміні ж хочуть зробити найвищу ціну там, де найбільш ліберальний ринок.

Він додав, що після 2024 року, коли компанії з іноземним капіталом зможуть купувати землю, вона буде коштувати ще дорожче.

"Все буде прямо залежати від вартості залучення капіталу в Україну, тобто, яка буде кредитна ставка для України. Зараз вона 7%. Тому вам треба множити вартість оренди - 200 доларів на 14, якщо 150 доларів - на 14, як раз вийде де -то 2000 доларів. Такий підхід в урядовому законопроекті.

Тобто, якщо в Україні буде, умовно кажучи, вартість залучення капіталу 5%, і ціна оренди рано чи пізно виросте до 200 доларів, то у вас тоді вартість землі буде 4000 доларів за гектар", - сказав Мушак.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Тиск на ринок землі йде тільки з однієї причини, нам потрібно встигнути до кінця року - Олексій Мушак.