Помпео і Зеленський провели спільний брифінг: відео та основні тези

У п'ятницю, 31 січня, в Києві пройшла зустріч президента України Володимира Зеленського і держсекретаря США Майка Помпео, який прибув в Україну.

Трансляція брифінгу велася на офіційній сторінці Офісу президента в Facebook.

Розмова велася на тему війни на Донбасі. Під час цього Помпео заявив, що США не приймуть нічого, крім відновлення повного контролю України над її суверенними територіями.

"Сьогодні я висловив надію, що США будуть більш активно залучені в процес мирного врегулювання на сході України і деокупації Криму завдяки призначенню з цих питань окремого посадовця з Державного департаменту", - сказав гарант.

Помпео підтримав українців.

"Ми продовжуємо підтримувати Україну. Безумовно, зараз США працює над тим, щоб в Україні було верховенство права. Ми продовжуємо підтримувати сильні антикорупційні зусилля України. Ми і далі підтримуємо Україну зі вступом в НАТО і Європейський союз", - сказав Помпео.

Він зазначив, що США ніколи не визнає Крим російським.

Також політики обговорили економічні моменти, зокрема, про залізницю. Переговори про закупівлю локомотивів в США майже завершені. Крім того, з української сторони запросили скасувати 25% мита на сталь в США, щоб Україна могла її продавати Америці.

На зустрічі йшлося про участь американських компаній у видобутку нафти і газу на території України. Зеленський очікує участі американських компаній у конкурсі на розробку шельфу Чорного моря.

Держсекретар зазначив, що економічні можливості для американських компаній - головне. Він також сказав і про запрошення Зеленського в США.

"Не було ніяких умов щодо приїзду Зеленського в США... Ми будемо раді зустрічати Зеленського у Вашингтоні і ми впевнені, що така зустріч відбудеться", - сказав держсекретар.

Президент заявив, що його офіційний візит до США - "це було б правильно". Але потрібно розуміти, з яким порядком їхати.

Головні тези:

  • США продовжують підтримувати Україну в плані суверенітету;
  • США підтримали співпрацю України з МВФ;
  • Україна готова розвивати нові форми партнерства з США в сфері безпеки;
  • Зеленський сподівається на зняття США торгових обмежень на імпорт сталі;
  • Україна планує закупити у США локомотиви для "Укрзалізниці";
  • Зеленський запросив американців добувати газ і нафту в Україні та інвестувати в інфраструктуру.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі показали фото, як перекривали трасу в Києві для кортежу держсекретаря США Майка Помпео, який прибув з візитом до Києва ввечері 30 січня.