RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

Всі новини

Скандал з розширенням функцій Нацгвардії: юрист вказав на абсурдний момент

"Нагородити" Національну гвардію поліцейськими функціями це все одно, що попросити їх лікувати хворих, замість лікарів.

Таку думку в коментарі "Апострофу" висловив юрист, виконавчий директор ГО "Правозахисна ініціатива" Михайло Каменєв.

Аргументи про розширення повноважень керівництва НГУ, на перший погляд, виглядають дійсно переконливо. Ну, справді, якщо поліція не встигає справлятися зі своїми обов'язками, так чому б їй не допомогти? Громадського порядку, тим більше в воюючій країні, ніколи не буває багато. Але це тільки на перший погляд.

"За такою логікою, це все одно, що попросити зараз для Нацгвардії повноваження лікувати хворих, адже це розвантажить лікарів, - коментує юрист. - Якщо є проблема з некомплектом в патрульної поліції, а це дійсно так, давайте вирішувати саме цю проблему. Патрульних поліцейських - 14 тисяч осіб. Нацгвардейців в частинах, які залучаються для охорони громадського порядку - 7 тисяч. Хоча і гвардійців теж некомплект. Виходить, що патрульну поліцію потрібно посилити складом на 50%. Так чому ж тоді не направити ці гроші, які йдуть на підрозділи НГУ з охорони громадського порядку, на патрульну поліцію? І кадри, в тому числі. Щоб НГУ займалася тільки військовими функціями".

Детальніше про те, навіщо влада вирішила різко зміцнити позиції силового блоку, і що з цього вийде, читайте в матеріалі "Апострофа": Може дійти до революції: навіщо Національну гвардію перетворюють в поліцію.