RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

"Особливий випадок" і шантаж: спливли цікаві деталі про призначення нового посла США в Україні

Через скандальну історію з "Українагейтом", президент США Дональд Трамп довго думав над кандидатурою нового посла в Україні.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"На жаль, з Україною склався особливий випадок. Таке порівняно тривале призначення нового посла, як і ліквідація посади спецпредставника США в Україні (цю посаду обіймав Курт Волкер, -" Апостроф "), прямо пов'язані зі скандалом з "шантажем" Зеленського і пошуком компромату на Байдена. Тому український напрямок в дипломатичному корпусі США почав вважатися токсичним. Як зазначало видання Foreign Policy, побоювання, що кулуарність і скандальність відносин з Україною потім може вийти боком американським дипломатам, значно ускладнили вирішення кадрових питань на українському напрямку ", - пояснив глава центру політичних досліджень "Доктрина" Ярослав Божко.

Відзначимо, 1 травня, Трамп підписав указ про призначення низки послів в держави, що залишилися без керівників американських представництв. Україна після річної перерви виявилася в списку цих країн і отримала нового посла. Ним став генерал-лейтенант у відставці Кіт Дейтон.

При цьому, нехарактерні для Трампа проходження помірним курсом породили чутки, що кандидатура Дейтона була "продавлена" демократичним лобі у зовнішньополітичних структурах США ледь не всупереч волі глави Білого дому. Втім, проти версії про політичне лобіювання кандидатури Дейтона виступає сама процедура призначення послів, згідно з якою рішення приймає виключно президент США.

"Я не думаю, що в однієї з політичних партій США є монополія на українське питання. І не тільки "демократичне лобі" займається українськими справами. У питанні призначення послів президент США має повну прерогативу, остаточне рішення приймав саме Трамп, і мотиви, якими він керувався, навряд чи стосувалися аргументів "демократичного лобі", - сказав експерт з питань міжнародної політики МЦПД Микола Капітоненко.

Більш того, якщо вже й шукати лобістів Кіта Дейтона в діпструктурах США, то не варто ігнорувати "республіканський варіант".

"Звичайно, демократи хотіли б мати посла не з близького оточення Трампа і яка не брала участі в "війні компроматів" проти Байдена. Тільки це бажання могло б стати предметом "лобіювання". Але існує інформація, звичайно ж, на рівні чуток, що Дейтон міг виявитися креатурою посла США в Німеччині Річарда Гренель (а саме в Німеччині, до свого призначення послом на посаді директора центру Маршала працював Кіт Дейтон), який досить близький до оточення Трампа", - розповів Ярослав Божко.

Експерти переконані, що в такому "реверансі" в бік військових з боку Трампа немає нічого дивного.

"Для українського-американських відносин військова компонента є першочерговим. Призначенням Дейтона Вашингтон в черговий раз це підкреслює. До того ж не варто забувати, що військові в США часто симпатизують Республіканській партії і навпаки, а тому, коли при владі перебувають президенти-республіканці, військові часто отримують дипломатичні посади ", - пояснив Ярослав Божко.

Втім, у разі, якщо новий посол США зосередиться лише на близьких собі питаннях безпеки та військового співробітництва, у відносинах України зі США можуть з'явитися певні проблеми.

"Справа в тому, що залученість американців в наш конфлікт на військовому рівні залишається обмеженою - на рівні навчань, інструкторів і невеликих поставок зброї. І це не буде залежати від роботи посла. Але якщо весь американсько-український діалог зведеться до питань безпеки і оборони, це буде не дуже добре для нас. Адже політичні та економічні питання нас цікавлять не менше ", - зазначив Микола Капітоненко.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Бойовий посол: навіщо Трамп відправляє в Україну генерала.