RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Співак в шкурі політика: головні цитати Вакарчука за останній рік

У четвер, 11 червня, лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук заявив про складання депутатських повноважень і відхід з Верховної Ради.

"Апостроф" зібрав головні цитати політика за останній рік.

Навіщо пішов в політику

Якби ми жили в такій країні, як Німеччина, або Велика Британія, або, наприклад, США, де ось вже сотні років існують усталені правила, справедливість і рівність, то тоді для музиканта було б краще співати, а для політика - займатися політикою. Але ми в Україні.

Подивимося на приклад інших країн на самому початку становлення їх незалежності. Скажімо, Америка кінця 18-го століття. Тоді Бенджамін Франклін, який був насправді вченим і ніколи не хотів ставати політиком, був готовий відмовитися від своєї науки і задоволення від неї, щоб побудувати свою країну. Це приклад для мене і всіх нас.

Про свою місію

28 років ми чекали, що політики щось змінять, але цього не сталося. Тепер настала наша черга. І я сподіваюся зробити все можливе, зробити якомога більше. Коли я побачу, що моя місія виконана, я буду дуже щасливий повернутися на сцену і бути просто музикантом. Тим часом я не відмовляюся від музики. Якщо моє розклад і борг дозволять мені, я буду час від часу давати концерти.

Про Крим

Я прихильник того, щоб кримськотатарське питання розглядалося в контексті всеукраїнського питання. Кримські татари, як спільнота, повели себе дуже патріотично по відношенню до України і її інтересам. Кримські татари своїм прикладом показують, що політична українська нація, про яку ми говоримо - це люди різних етносів і національностей, це люди, які мають різний культурний бекграунд, але разом відчувають себе частиною України. Я впевнений, що в цьому сенсі права кожної етнічної народу на своє самовираження, культуру і виховання свого походження і своєї ідентичності дуже важливі для України.

Про співіснування з Росією

Україна взагалі дуже страждає від політики подвійних стандартів. І держава часто не хоче брати на себе відповідальність за багато речей, а тому залишається відкритим питання, скажімо так, моральної відповідальності людей. Наприклад, чому одні люди принципово не їздять на гастролі в країну-агресор, а інші - навпаки - активно гастролюють в Росії.

Було б добре, щоб держава взагалі прийняло чіткий закон, умовно кажучи, про співіснування з державою-агресором, де чітко окреслила б, що можна, а що - ні, і тоді це питання було б знято.

Про референдум

Закон про референдум в Україні - небезпечна гра з вогнем.

Референдуми "он-лайн" - гра з бензином з закритими очима.

Якщо хтось думає, що зможе референдумом продавити якісь "корисні" рішення, то він глибоко помиляється. У країні, де до цього часу немає повністю вільних медіа, де йде війна і де немає усталеного досвіду народовладдя, всі ці ініціативи приречені на одну долю: вони будуть працювати для маніпуляцій громадською думкою.

В сучасних умовах скористаються цим не громадяни, а ті, у кого в руках зосереджені гроші та медіа. Олігархи або російські агенти. Для чого президент дає їм в руки таку небезпечну зброю? І зараз вже не важливо - свідоме це рішення або воно прийнято через нерозуміння. Наслідки можуть бути катастрофічними для держави.

Як повідомляв "Апостроф", в березні на з'їзді партії "Голос" 11 березня замість Святослава Вакарчука новим керівником було обрано нардеп Кіра Рудик.