RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лише за списками: бойовики висунули жорсткі умови пропуску на окупований Донбас

Російські окупаційні адміністрації на Донбасі висунули жорсткі умови пропуску на окуповані території.

Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

"Російські окупаційні адміністрації вкрай вороже поставилися до намірів української влади почати процес адаптивного відкриття КПВВ для поліпшення соціально-гуманітарної ситуації", - наголошується в повідомленні.

З 10 червня, на додаток до можливості перетнути КПВВ при наявності гуманітарних підстав, українська сторона прийняла рішення відкрити в обмеженому режимі два КПВВ - "Мар'їнка" (Донецька область) та "Станиця Луганська" (Луганська область) для руху громадян з соціально-гуманітарною метою .

Про такий намір були завчасно повідомлені російські окупаційні адміністрації на Донбасі.

"Однак вони синхронно відмовилися розблокувати рух через лінію зіткнення з однаковими неадекватними поясненнями, що є черговим доказом зовнішнього російського контролю", - повідомили в українському міністерстві.

Після негативної реакції громадян на блокування руху через КПВВ, підконтрольна РФ окупаційна "влада" висунула абсолютно неприйнятні умови: заявила про готовність випускати людей на вільну частину Донбасу, але впускати назад тільки за попередньо узгодженими списками з подальшою самоізоляцією або обсервацією.

При цьому окупанти ігнорують той факт, що громадяни, які проживають в ОРДЛО, прагнуть отримати пенсії та соцвиплати на вільній частині території України.

"Подібна реакція російських окупаційних адміністрацій пояснюється лише одним - небажанням випускати з тимчасово окупованих територій дітей, які збираються навчатися в українських вишах", - підкреслили в міністерстві.

Як повідомляв "Апостроф", раніше міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив про те, що окупанти і їх посібники на Донбасі нікого не пропускають на підконтрольну українському уряду територію.

Також раніше в Україні заявили про поступове пом'якшення карантину та намір відкрити контрольні пункти в'їзду/виїзду (КПВВ) на лінії розмежування в зоні проведення ООС.