RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Знімає питання з порядку: експерт вказав на небезпеку продажу води в Крим

Питання відновлення подачі води в окупований Крим є одним з головних серед тих, які просуває Кремль, і в Україні вже робилися спроби для пошуку механізмів. Однак це питання може бути небезпечним для України, оскільки може дати привід для припинення будь-якої підтримки з боку Заходу.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця.

"Одним з варіантів вирішення питання міг б стати продаж води в Крим, про що вже раніше говорив народний депутат Юрій Арістов. Для прикладу наводився продаж води Ізраїлем в Палестину. Незважаючи на перманентний конфлікт, Ізраїль щорічно поставляє Палестині більше 20 млн кубометрів прісної води. У 2017 році була навіть досягнута домовленість збільшити цей обсяг до 30 млн кубометрів", - стверджує експерт.

Разом з тим опитані "Апострофом" експерти сходяться на думці, що цей сценарій аналогічний подачі води без зобов'язань. Наслідком такого кроку може стати припинення будь-якої підтримки з боку Заходу.

"Які можуть бути претензії, якщо ми самі допомагаємо агресору? Яку ми можемо просити допомогу у Заходу, якщо добровільно за гроші віддаємо свої ресурси?", - каже Перепелиця.

Як зазначається, реалізація будь-якого з сценаріїв залежить від політичної волі керівництва країни. Поки ситуація знаходиться в "завислому" стані. Нова влада не пропонувала власних варіантів вирішення проблеми Криму і не намагалася використовувати фактор води, як інструмент для переговорного процесу для того, щоб перехопити ініціативу. Поки що ми лише чекаємо ходів з боку опонентів.

Нагадаємо, детальніше про можливі сценарії вирішення "водного питання" щодо Криму йдеться в матеріалі "Апострофа": "Злити Крим або воду: як втамувати спрагу Путіна".