RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Переживав за рейтинг: спливли цинічні деталі переговорів Путіна і Клінтона після загибелі "Курська"

6 вересня 2000 року президент РФ Володимир Путін і президент США Білл Клінтон провели зустріч в Нью-Йорку в президентському номері готелю Waldorf Astoria. Під час зустрічі президенти говорили про загибель підводного човна "Курськ", який затонув 12 серпня 2000 року, їх розмови дають уявлення про ставлення Путіна і Клінтона до трагедії.

Про це пише видання "Медуза", яке проаналізувало опубліковані на сайті електронної бібліотеки Білла Клінтона стенограми телефонних і особистих бесід президента США і співробітників його адміністрації з Володимиром Путіним 1999-2001 років.

На зустрічі також були присутні заступник керівника адміністрації президента Росії Сергій Приходько і заступник держсекретаря США Строуб Телботт, який вільно володіє російською мовою.

Стенограма

Промову Путіна перекладено двічі: спочатку перекладачем з російської мови на англійську, а потім назад - з англійської на російську.

Клінтон виступає із заявою про національну систему протиракетної оборони під час протокольної зйомки. Журналісти з камерами залишають приміщення.

Клінтон: Шкодую про все, через що вам довелося пройти через загибель "Курська". Коли відбувається щось таке, люди по всьому світу уявляють себе на місці жертв та їхніх близьких, але я уявляв себе і на вашому місці. Вам, напевно, довелося зіткнутися з безліччю критики. Це завжди трапляється. Після Оклахома-Сіті багато хто запитував, чи добре будівлю було захищено і чи не пустили ми терористів в країну. Так що серцем я був і з людьми на дні моря, і з усіма іншими теж.

Путін: Хорошого вибору у мене не було. Я опинився в пастці між поганими і гіршими варіантами. Мені говорили, що якби я відразу спустив туди маленький підводний човен і хоча б спробував врятувати хлопців, мої рейтинги зросли б. Не можна дозволяти робити щось подібне заради піару. Потрібно віддавати пріоритет реальному порятунку людей.

Я ціную вашу щиру підтримку. Як не дивно, наступні опитування показали, що цей інцидент не вплинув на моє становище. Але я дуже боюся, що щось подібне може повторитися.

Клінтон: Зараз ми працюємо в іншій обстановці. Якщо в Москві вибухає будівля, це немов відбувається у наших родичів. Або якщо люди в Мозамбіку змушені залазити на дерева, щоб врятуватися від повені... Багато в чому це добре. Це нагадує нам, що інші - теж люди. Після цього складніше ненавидіти. Але іноді і лідеру буває важко чинити правильно через всі ці сильні відчуття.

Путін: Ми відчували себе безсилими під час цієї катастрофи. Зараз все виглядає так, що весь екіпаж загинув протягом 60 або 90 секунд. Ми не могли розповісти родичам, але в корпусі була діра розміром близько двох метрів, через яку затопило перші три відсіки підводного човна. Я навіть не знаю, як ми можемо витягти тіла. У цих водах багато тріски - плоті на кістках може не залишитися. Ми намагалися спустити на гальмах весь цей галас, але деякі люди дивні, і вони просто продовжували його підживлювати. Це просто факт життя.

Як відомо, через два дні після зустрічі з Клінтоном Путін дав знамените інтерв'ю ведучому CNN Ларрі Кінгу. Відповідаючи на питання, що сталося з "Курськом", Путін з посмішкою відповів: "Він потонув".

Як повідомляв "Апостроф", російський письменник Сергій Комков висунув президента РФ Володимира Путіна на Нобелівську премію миру.